Vrachtwagenchauffeurs in het weekend uit cabine


Lang rijdende Vrachtwagenchauffeurs die in het weekend de parkeerplaatsen langs de snelweg bezet houden: vanaf januari 2018 zal dit vertrouwde beeld gaan verdwijnen. Het Europese Hof van Justitie oordeelde eind december 2017 dat langdurige rust in de cabine op basis van de Europese regels verboden is. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat deze regels handhaven. Verschillende bedrijven zoeken daarom voor de vaak buitenlandse chauffeurs een betaalbare oplossing in de vorm van verblijfunits op het eigen terrein. Helaas biedt het bestemmingsplan in de meeste gevallen geen ruimte voor het plaatsen van dergelijke units.

Handhaving
In verschillende andere Europese landen was het al langer verboden voor vrachtwagenchauffeurs om de normale wekelijkse rust van minimaal 45 uur door te brengen in het eigen voertuig. Nu mogen chauffeurs ook in Nederland hun weekeinde niet langer in de cabine doorbrengen. Daarmee wil Nederland een gelijk speelveld (level playing field) in Europa bereiken en tegelijkertijd de interne markt voor chauffeurs versterken. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is al gestart met handhavingsacties. Nu nog worden chauffeurs geïnformeerd over het verbod en de handhaving. ILT deelt daarvoor folders in verschillende talen uit aan chauffeurs die met de vrachtauto op Nederlandse parkeerplaatsen staan. Vervolgens gaat de inspectie handhaven: op overtreding staat een boete van € 1500, -.

Verblijfunits
Verschillende bedrijven zagen de bui al hangen en zoeken een betaalbare en prettige oplossing voor de chauffeurs. BMD Advies werd afgelopen maanden meerdere malen benaderd om een vergunningaanvraag te verzorgen voor verblijfunits op het eigen terrein. Helaas is de praktijk soms grillig: in veel gevallen biedt het bestemmingsplan voor dergelijke verblijfsunits geen ruimte.

Informatie
Wilt u verblijfsunits plaatsen op uw bedrijfsterrein of denkt u aan een andere oplossing voor uw chauffeurs? Wij brengen de mogelijkheden die het bestemmingsplan voor uw locatie biedt graag voor u in kaart. Neem contact op met uw BMD-adviseur of bel naar (013) 8000 300.