Voertuigrust: chauffeurs daadwerkelijk beboet

Voertuigrust: chauffeurs daadwerkelijk beboet

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deelde in februari 2018 47 boetes uit omdat chauffeurs hun verplichte wekelijkse rust in de vrachtauto doorbrachten. Sinds januari van dit jaar zijn transportbedrijven en zelfstandige chauffeurs verplicht om voldoende rusttijd buiten het voertuig in te plannen.

Controles

Sinds de uitspraak van het Hof eind december 2017 is langdurige rust in het voertuig volgens de Europese regels verboden. De ILT informeerde in januari alle chauffeurs over het verbod en de handhaving met folders in verschillende talen. Vanaf februari controleerde de inspectie specifiek op de naleving van dit verbod. In totaal werden er 221 controllers gehouden. Tijdens de inspecties viel op dat veel bestuurders wisten dat het doorbrengen van de wekelijkse rust in het voertuig niet meer is toegestaan. In 47 gevallen werden de regels niet nageleefd en kregen de transportvervoerders een boete van € 1500,- opgelegd. De controles zijn uitgevoerd in het gehele land op parkeerplaatsen langs de snelwegen A1, A2, A16, A20, A58, A59 en A67.

Oplossing voor chauffeurs

De inspectie gaat met de transportbranche overleggen over manieren om veiligheid op parkeerplaatsen te vergroten. Hiermee wil de inspectie ook de aandacht richten op de arbeidsomstandigheden van -voornamelijk- Oost-Europese chauffeurs. Zij zijn vaak lange tijd van huis en brengen hun weekenden door in hun voertuigen op Nederlandse parkeerplaatsen. Verschillende bedrijven zijn op zoek naar een betaalbare en prettige oplossing voor de chauffeurs. BMD Advies werd afgelopen maanden meerdere malen benaderd om een vergunningaanvraag te verzorgen voor verblijfunits op het eigen terrein. Helaas is de praktijk soms grillig: in veel gevallen biedt het bestemmingsplan voor dergelijke verblijfsunits geen ruimte.

Informatie

Wilt u verblijfsunits plaatsen op uw bedrijfsterrein of denkt u aan een andere oplossing voor uw chauffeurs? Wij brengen de mogelijkheden die het bestemmingsplan voor uw locatie biedt graag voor u in kaart. Neem contact op met uw BMD-adviseur of bel naar (013) 8000 300.

Bron: Inspectie Leefomgeving en transport

BMD-Nieuwsflits, maart 2018