Verbetering Luchtkwaliteit

Verbetering luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in binnensteden zal volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat)nog dit jaar in rap tempo verbeteren. Volgens huidige prognoses voldoet ieder Nederlands stadscentrum met de nieuwe maatregelen voor het einde van 2018 aan de Europese waarden. Van Veldhoven stelt ruim 10 miljoen euro beschikbaar voor de invoering van deze maatregelen die worden toegevoegd aan het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit.

De luchtkwaliteit in alle Nederlandse binnensteden zal eind dit jaar voldoen aan de Europese waarden, zo blijkt volgens de staatssecretaris uit nieuwe prognoses. De bewindsvrouw trekt 10 miljoen extra uit voor maatregelen die de luchtkwaliteit in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht moeten verbeteren. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar subsidies voor elektrische taxi’s in de hoofdstad. Van Veldhoven verwacht ook dat overschrijding van de normen van luchtkwaliteit bij veehouderijen in Nederweert en Someren uiterlijk in 2023 zijn opgelost.

De overheid spant zich extra in omdat Milieudefensie vorig jaar een kort geding tegen de Staat won, waarin de organisatie eiste dat de overheid zich moest houden aan Europese vastgestelde regels. Bram van Liere, plaatsvervanger campagneleider Verkeer bij Milieudefensie, is te spreken over de maatregelen van Van Veldhoven. “Het is een eerste stap, overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen in de binnensteden gaan nu sneller opgelost worden dan de overheid eerder van plan was”, aldus Van Liere. Om de lucht écht gezond te maken zijn er volgens Van Lieren wel snel nog meer maatregelen nodig: “Jaarlijks sterven 12.000 mensen in Nederland als gevolg van ongezonde lucht, dat is niet acceptabel.”

Bron NU.nl
Bron Rijksoverheid

Nieuwsflits juli 2018

Diane Dijkstra

Share
Published by
Diane Dijkstra

Recent Posts

 • Energie
 • nieuws

Eye-openers energiebesparing en Duurzaam Ondernemen

Eye-openers energiebesparing en Duurzaam Ondernemen tijdens BMD Netwerkbijeenkomst Informatieplicht energiebesparing; hoe werkt het?

23 uur ago
 • Milieu & Omgeving
 • nieuws

Bas van Velthoven leidt interactieve bijeenkomst Omgevingswet

Bas van Velthoven heeft 16 mei bij de REEF deelt kennis bijeenkomst een interactieve bijeenkomst over de Omgevingswet mogen leiden.

2 dagen ago
 • Arbo & Veiligheid
 • nieuws

Inloopochtend tijdens de week van de RI&E

Profiteer optimaal in de week van de RI&E tijdens de inloopochtend. De specialisten van BMD kijken dan graag vrijblijvend met…

1 week ago
 • Energie
 • nieuws

Informatieplicht energiebesparende maatregelen

Informatieplicht energiebesparende maatregelen

2 weken ago
 • nieuws

Continu verbeteren; achter de schermen bij BMD Advies

Continu verbeteren; achter de schermen bij BMD Advies

2 weken ago
 • Milieu & Omgeving
 • Cathy Tesselaar
 • Blog

Mobiliteit, heeft dat niet iets met vooruitkomen te maken???

Mobiliteit, heeft dat iets met vooruitkomen te maken??? Blog Cathy Tesselaar

2 weken ago