Veel energieverlies door slecht ingeregelde klimaatinstallaties

Klimaatinstallaties in gebouwen zijn lang niet altijd goed ingeregeld. De gebouweigenaar gaat ervan uit dat de installateur de verwarming, koeling en ventilatie regelt, terwijl de monteur bij het jaarlijks onderhoud alleen de CV-ketel controleert en vaak helemaal niet thuis is in energiebesparing. Slecht ingeregelde klimaatinstallaties leveren zoveel – eenvoudig te voorkomen – energieverlies op, dat op dit moment wordt onderzocht of hiervoor een afspraak kan worden toegevoegd aan de lijst met erkende maatregelen. Hierin zijn al maatregelen opgenomen ten aanzien van efficiënt koelen.

Niet vanzelfsprekend
Het lijkt een open deur: het goed inregelen van een klimaatinstallatie. Toch blijkt in de praktijk dat het niet vanzelfsprekend is dat de monteur bij het jaarlijks onderhoud controleert of de klimaatinstallatie goed is ingeregeld, is afgestemd op het gebruik en de behoefte. Veel bedrijven vertrouwen erop dat het allemaal wel gebeurt. Gevolg is dat de CV-ketel ’s avonds en in het weekend staat te loeien, terwijl er niemand aanwezig is. Dit leidt niet alleen tot klachten, maar vooral tot onnodig energiegebruik en hoge kosten. Onderzoeken van ECN, TNO en DCMR wijzen uit dat nu twintig tot dertig PJ (Peta Joule) energie per jaar tevergeefs wegvloeit, vergelijkbaar met het energieverbruik (elektriciteit én gas) van alle huishoudens van een stad als Den Haag.

Terugverdientijd: drie maanden
Een vaste procedure voor het inregelen van het geheel van verwarming, koeling en ventilatie, waarin is vastgelegd wie wat doet en waarvoor verantwoordelijk is, kan dan helpen. BMD-specialist Henri Oligschläger: “De onderhoudsmonteur die de CV-ketel jaarlijks inspecteert, heeft vaak geen kaas gegeten van energiebesparing, weet helemaal niet of de klimaatinstallatie wel goed is ingeregeld, de temperatuur goed staat ingesteld of de timers juist zijn ingesteld. Maar vaker nog heeft hij of zij simpelweg geen opdracht om hier naar te kijken. Wij springen hier op in, door de klimaatinstallatie bij een energie-audit of energiebesparingsonderzoek ook mee te nemen. Het goed inregelen van de klimaatinstallatie kan een mooie energiebesparing met een korte terugverdientijd opleveren. Daarom wordt ook gekeken of dit in de lijst erkende maatregelen opgenomen kan worden.”

Simpele maatregelen

Ook op gebouwkoeling kan met heel simpele maatregelen bespaard worden. “Vaak zie je in een bedrijf dat een koeling aan gaat terwijl de verwarming ook nog aan staat. Door de koeling en verwarming op elkaar af te stemmen, voorkom je dat je op deze manier energie verspilt”, vult energiecollega Marcel Capello aan.

Een tweede tip is ervoor te zorgen dat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur niet groter is dan 5 °C (topkoeling). Niet alleen omdat gebruikers een te groot temperatuurverschil over het algemeen niet prettig vinden, maar vooral omdat het energieverbruik enorm stijgt als het verschil groter wordt. Dat wordt namelijk bepaald door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Het is daarom ook verstandig om de thermostaat op 23 of 24 °C in plaats van 20 °C in te stellen en zonwering te gebruiken die warmte buiten houdt.

“Daarnaast beseffen mensen vaak niet hoeveel energie oude, conventionele  lampen verbruiken en daarnaast ook nog behoorlijk wat  warmte afgeven. Door het gebruik van LED-verlichting sla je twee vliegen in één klap: je bespaart enorm veel energie met de lampen zelf en je hoeft minder warmte onnodig weg te koelen”, zegt Henri.

Energiebewust

Om diezelfde reden moeten mensen verlichting, computers en andere apparatuur uitschakelen zodra zij de ruimte verlaten. Ook wanneer apparatuur buiten werktijd uit staat, scheelt dat in de warmte. Henri: “Nu de zomer er weer aankomt, laait de discussie op veel kantoren en werkplekken weer op: ramen open of dicht? In een ruimte die wordt gekoeld, is het echter veel beter om ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden. Als er warme buitenlucht binnenkomt, doet die het effect van de koeling volledig te niet en moet de koelinstallatie harder gaan werken”.

Technische maatregelen

Bovenstaande tips zijn vrij eenvoudig toe te passen. Daarnaast is er ook een breed scala aan technische maatregelen mogelijk. De ontwikkeling van deze technieken gaat zo snel, dat lang niet altijd meer een grote investering nodig is en de terugverdientijd steeds aantrekkelijker wordt. Een energie-audit geeft inzicht in de technische maatregelen die voor uw bedrijf rendabel zijn.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het uitvoeren van een energie-audit, een energiebesparingsonderzoek of toepassing van de erkende maatregelen? Neem dan contact op met Marcel Capello of Henri Oligschläger: energiespecialisten bij BMD Advies Zuid-Nederland.

Bron: Infomil, Energiecentrum, NEN

https://www.nen.nl/NEN-Shop/Bouwnieuwsberichten/Energie-besparen-met-inregelen-klimaatinstallatie.htm

http://www.duurzaammkb.nl/tips/tip/378/efficient-koelen/