(Incompany) Training Interne Audit; Risk Based

Project: (Incompany) Training Interne Audit; Risk Based

Adviseurs: Ingrid Ort, Bas Schevelier en Sikko Oegema

Klant: Diverse deelnemers aan de training Interne Audit: Risk Based

Interne Audit -BMD Zuid

Interne Audit stress

‘Interne Audit stress’ ontstaat bij veel bedrijven op twee momenten in het jaar. Het eerste moment is vlak voor de externe audit en het tweede moment ontstaat aan het einde van het jaar. Ondanks goede voornemens en een opgesteld auditplan gebeurt er iets, de audits worden uitgesteld, afgemeld en dan blijkt ineens zo net voor de externe audit dat de interne audits (nog) niet zijn uitgevoerd. Interne audits kunnen leiden tot verbetertrajecten en het verminderen van risico’s. Waarom is het uitvoeren van een interne audit dan steeds een sluitpost?  BMD Advies geeft een training waarbij we de ‘Interne Auditor’ een andere werkwijze voor het uitvoeren van een interne audit aanbieden en handvatten geven om deze op een relaxte manier en zonder stress momenten uit te voeren.

Case

Het  uitvoeren van interne audits staat vaak laag op het prioriteitenlijstje. Een aantal medewerkers is eerder opgeleid tot interne auditor, maar er is geen sprake van een echt audit team. Vaak wordt nog op de traditionele wijze ge-audit. Procedures en werkinstructies worden letterlijk nagelopen, en soms pakken de auditoren er wel eens een inkooporder of pakbon er bij. Door regelmatig naar dezelfde procedures te vragen, wordt auditen vragen naar de bekende weg en de kans gemist op structurele verbetering en het in kaart brengen van risico’s.
Op welke wijze kun je interne audits vorm geven, hoe gaan de resultaten bijdragen aan structurele verbetering in het bedrijf en hoe krijgen interne audits de prioriteit die ze verdienen?

Oplossing

BMD Advies geeft jaarlijks een training Interne Audit; Risk Based.  In twee dagdelen leren (toekomstige) interne auditoren hoe zij aan de hand van doelstellingen en KPI’s een interne audit uitvoeren op basis van de grootste bedrijfsrisico’s op het gebied van kwaliteit, Arbo en milieu.  De verschillende paragrafen van de ISO normen 9001, 45001 en 14001 dienen hierbij als leidraad.

Bij risico’s gaat het om het effect van onzekerheden op het behalen van doelstellingen. In een aantal oefeningen demonstreert de trainer van BMD Advies dat risico’s en problemen makkelijk met elkaar verward worden. Belangrijk bij  risicomanagement zijn de beheersmaatregelen. Welke maatregelen worden er genomen om de oorzaak van een (potentiele) gebeurtenis weg te nemen en wanneer een gebeurtenis al plaats heeft gevonden, welke maatregelen worden er getroffen om de gevolgen voor alle stakeholders zo veel mogelijk te beperken. In de interne audit is het aan het auditteam om deze informatie te achterhalen en uiteindelijk in de rapportage te komen tot verbetervoorstellen.

De vorm van de audit komt ook aan bod, worden er interviews gehouden, doen we een brainstorm sessie of gaan we observeren bij het koffiezetapparaat? De vorm van de audit is vrij, het moet uiteraard wel een objectieve beoordeling zijn en de resultaten moeten worden gerapporteerd. Maar ook de vorm van de rapportage is vrij en hiermee gaan we creatief aan de slag.

Resultaat

BMD Advies heeft de training Interne Audit: Risk Based nu een aantal keren gegeven, zowel incompany als op open inschrijving.  Steeds waren de deelnemers enthousiast.  Het blijft lastig om al de informatie te vertalen naar de praktijk, daarom kijken we samen met de deelnemers in het laatste deel van de training naar het proces van het kiezen van de hoofdvraag, het samenstellen van auditteams en het vaststellen van vorm en rapportage.

“Nu wordt het tijd voor de praktijk”, geeft trainer Ingrid Ort aan het einde van de dag aan, “ let op de valkuilen, houd je doel in de gaten, maar vooral, maak auditen leuk!

Quote:

“Interessant-zeker de nieuwe insteek van auditen. Humoristisch en praktijkgericht”.

(Deelnemer Training Interne Audit; Risk Based)

 

Meer weten en aanmelden

In 2020 organiseert BMD Advies op 31 maart en 1 oktober een training Interne Audit; Risk Based. Heeft u nog vragen over de training of wilt u een Incompagnie training, dan kunt u contact opnemen met Ingrid Ort 06 52238693. Meer informatie en aanmelden training Interne Audit; Risk Based.

 TEAM

Ingrid Ort
Partner/Adviseur
Lees verder >

NIEUWS / BLOGS

 AGENDA