Een niet alledaags verzoek

Toolbox energiebesparing
(P.S. dit bericht is €200-300 per jaar waard…)

Blog door: Jan Willem de Hoop

Tussen alle reguliere werkzaamheden door – vergunning projecten, veiligheidsvraagstukken, compliance management, et cetera – kreeg ik een tijdje geleden de vraag van mijn contactpersoon bij Elopak in Terneuzen: “Kun jij tijdens onze safety week een toolbox energiebesparing geven?”

Mijn eerste reactie was: “Ja leuk, dat doe ik graag.” Mijn tweede: “Wat heeft dit met veiligheid te maken?” En wat is het dan mooi om te horen dat Elopak de filosofie aanhoudt dat een positieve beïnvloeding van gedrag – op bijna welk onderwerp dan ook – bijdraagt aan een meer bewuste medewerker.

In 5 sessies met alle ploegen en 4 sessies met al het andere personeel heb ik gedeeld wat er in Zeeland al gedaan wordt om de klimaatdoelstellingen te halen (zie De Zeeuwse Energie Dialoog). Ook vertelde ik hoe het bij mij thuis gaat (bijvoorbeeld hoe mijn kinderen mij steeds vaker opvoeden in plaats van ik hen…). Tot slot vertelden we elkaar welke besparingsmogelijkheden er thuis en bij Elopak nog mogelijk zijn. Ik heb tips van Hier en MilieuCentraal gedeeld. Op de website van MilieuCentraal staat ook een handige vergelijker voor energieverbruik. Erg leuk om de toolboxsessies dan af te sluiten dat er in de thuisomgeving altijd wel zo’n €200-300 per jaar te besparen valt!

Eén van de deelnemers vertelde achteraf dat de toolbox misschien wat te veel over de thuisomgeving ging. Dat klopt, maar dat is ook de omgeving waar je het makkelijkst bespreekbaar maakt hoe het anders kan. En ondertussen is het binnen Elopak ook weer een nadrukkelijker onderwerp van gesprek geworden.

Ik vertel aan mijn zoons van 7 en 4 wel eens wat voor werk ik doe. Daarbij kwam deze toolbox energiebesparing ook een keer voorbij. Toen één van hen daarop zei: “Dan vertel je dat toch ook een keer bij ons op school!”, kon ik natuurlijk niet weigeren… Ik vertel binnenkort hoe dat was!

Als u zelf ook een dergelijke toolbox in uw bedrijf wilt organiseren, dan hou ik mij daar graag voor aanbevolen!