SNA Europe B.V. (SNA Europe) in Helmond over energiebesparing en duurzame energie

Klant aan het woord

SNA Europe energie BMD AdviesIn deze ‘klant aan het woord’ Peter van de Westerlo, Facility, Maintenance, Environmental Health & Safety Manager bij SNA Europe [Benelux] B.V. (SNA Europe) in Helmond over energiebesparing en duurzame energie.

 Over SNA Europe (Bahco Tools)

Als één van de marktleiders op het gebied van handgereedschappen, staat SNA Europe, bekend van onder andere het merk Bahco, voor ergonomische en veilige producten. “Veiligheid (Arbo), milieu en energie staan bij ons hoog in het vaandel qua prioriteit”, vertelt Peter van de Westerlo.
SNA Europe, deel van Snap-on Incorporated, is de toonaangevende pan-Europese fabrikant op het gebied van handgereedschappen en zagen.

Peter van de Westerlo: ‘’We ontwerpen en vervaardigen handgereedschappen en zagen die voldoen aan de strengste vereisten van professionals, en we focussen ons op innovatie, prestaties en ergonomie. Als innovators hebben we in de laatste 165 jaar het meest geavanceerde gereedschap ter wereld ontwikkeld. En dat verkopen we via distributeurs met wie we langdurige samenwerkingsverbanden opbouwen. Bahco-producten worden voor het merendeel in onze eigen fabrieken in Europa gemaakt en door onze distributeurs aangeboden aan professionele gebruikers. Om hoogwaardig gereedschap te kunnen aanbieden aan onze partners, delen we in de hele organisatie gemeenschappelijke waarden op het gebied van veiligheid, gezondheid, kwaliteit en ethiek’’.

Distributiecentrum Helmond

SNA Helmond BMD AdviesVanuit het distributiecentrum in Helmond aan de Vossenbeemd 113 wordt het 18.000 artikelen tellend assortiment over de hele wereld verspreid. Er zijn in Helmond ongeveer 110 werknemers in dienst. Het distributiecentrum betreft een eigen gebouw. Het gebouw heeft een kantoorgedeelte en twee grote hallen, resp. Expeditie en Distributie. Een Weld Shop (lasafdeling) maakt onderdeel uit van de Expeditie. De Expeditie zelf is onder te verdelen in Goods en Shipping.

Hoe ervaart SNA de Coronacrisis?

“We zijn de Coronacrisis tot nu toe goed doorgekomen. Er komt wel veel op je af, het aanscherpen van de regels is nodig. Zaak daarbij is om hier verstandig mee om te gaan en de rust te bewaren. De verkoop van gereedschappen is prima, maar door de stijgende grondstofprijzen staan de marges onder druk’’.

Wat is uniek aan SNA?

“Het merk Bahco staat bekend om de verstelbare moersleutel, maar dat is slechts één van de vele artikelen die regelmatig bij de professional terechtkomen”.

Wat kan er verteld worden over de relatie tussen SNA en BMD Advies?

Deze samenwerking duurt inmiddels ruim 12 jaar, wat daarmee volgens Peter van de Westerlo genoeg zegt over de relatie. “De samenwerking met BMD Advies zorgt binnen SNA Europe voor voldoende focus op alle gebieden zoals veiligheid (Arbo), milieu maar ook energie!!”
Zo heeft BMD Advies al in 2010 op het gebied van energie op no cure no pay basis voor SNA Europe de energiecontracten en facturen doorgelicht. Hieruit kwam een directe kostenbesparing naar voren, op basis waarvan BMD Advies de nodige acties heeft ondernomen om deze kostenbesparing te realiseren.

Wat doet SNA op het gebied van energiebesparing en duurzame energie?

In de loop der jaren heeft Henri Oligschläger van BMD Advies voor SNA Europe een energiebesparingsonderzoek uitgevoerd, een bijbehorend bedrijfsenergie-plan opgesteld en een EED Energie-audit uitgevoerd. Daarnaast is invulling gegeven aan de Informatieplicht energiebesparing (IPWM). Ook heeft hij in die jaren als intermediair namens SNA Europe meerdere meldingen inzake de Energie-investeringsaftrek (EIA) verzorgd, een fiscale regeling op het gebied van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en in duurzame energie. Dit betrof o.a. energiezuinige airco-installaties i.c.m. warmteterugwinning, het in fasen isoleren van dakdelen van het gebouw, en het investeren in energiezuinige LED-verlichtingssystemen, incl. aanwezigheidsafhankelijke schakelingen. Op deze wijze heeft SNA Europe op een structurele wijze het toepassen van energiebesparende maatregelen in de bedrijfsvoering geïmplementeerd.

Indicatief vooronderzoek

Onlangs heeft SNA Europe aan BMD Advies opdracht gegeven om via het uitvoeren van een Zonnetoets, een indicatief vooronderzoek, te onderzoeken of het zelf opwekken van duurzame energie in de vorm van zon-PV (zonnestroom via zonnepanelen) een interessante, rendabele techniek is voor het bedrijf. De verwachting is daarbij dat het hoogste dakdeel van het gebouw al voldoende oppervlakte heeft om volledig in de eigen jaarlijkse elektriciteitsbehoefte te kunnen voorzien.  Hierbij gaat Henri Oligschläger ook na of er subsidiemogelijkheden zijn, bijvoorbeeld in het kader van de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie). Voor SNA Europe is dit een eerste stap om te bekijken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van duurzame energie, en dan in het bijzonder zonne-energie in de vorm van een zon-PV-installatie.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen over energiebesparing en duurzame energie, neem gerust contact op met een van onze BMD Advies energiespecialisten , Info@bmdzuid.nl of 013 8000300.