180 graden draaien naar het smart-board; rondjes, letters en +44


Blog door: Ingrid Ort, partner / adviseur

180 graden draaien naar het smart-boardsmart-board BMD Advies

Van presenteren met je rug naar het smart-board nu 180 graden draaien naar het smart-board toe. Dat had ik niet kunnen bedenken. In alle trainingen over presentatietechnieken, die ik in het verleden heb gevolgd, was een ding altijd duidelijk. Maak contact met je publiek, kijk mensen aan, vang signalen op die vanuit het publiek komen en zorg ervoor dat je presentatie interactief is.

Coronatijd

In deze coronatijd sta je dan ineens naar een scherm te kijken waar je presentatie zichtbaar is met aan de onderkant allemaal rondjes met letters erin. Deze rondjes zijn de toehoorders, mijn publiek, en in het meest linkse rondje staat ook nog +44. Wat betekent dat er nog veel meer toehoorders zijn, allemaal rondjes met de eerste letter van hun voornaam. Geen bekende en onbekende gezichten meer die terugkijken.

Smart-board met 101 mogelijkheden

Vorig jaar zijn we verhuisd naar een nieuw kantoorpand en op onze nieuwe locatie hebben we voor het geven van trainingen en presentaties een smart-board aangeschaft met 101 mogelijkheden. Naast gewoon je PowerPoint presentatie kun je op het smart-board ook tekenen en documenten delen, er aantekeningen op maken met een digitale pen in elke gewenste kleur en op een andere manier gaan werken. In een training vorig jaar zijn al die mogelijkheden uitgelegd aan de adviseurs en de trainers. We hebben het voor kennisgeving aangenomen en zijn verder gegaan.

Razendsnel digitaal

En toen kwam de coronacrisis; razendsnel zijn we digitaal gaan werken. Programma’s als Teams, Skype, Zoom werden geïnstalleerd. In sneltreinvaart heb ik geleerd hoe ik digitaal moest vergaderen. Maar presenteren is toch iets anders. Er werd een camera met microfoon op het smart-board gemonteerd en een opfris training georganiseerd. Hoe presenteer je in vredesnaam naar een smart-board toe.

Vuurdoop presenteren met het smart-board 

Half april was mijn eigen vuurdoop: een presentatie voor iedereen van BMD Zuid. Alle inkomende microfoons gedempt en ‘back-up’ achter de chat om vragen te beantwoorden en technische problemen op te lossen. Niet meer de deelnemers aankijken, maar goed in de camera kijken. Niemand zit namelijk te wachten op een kruin, met een coupe corona, een paar ogen zijn veel leuker. Lastig hoor, want naar een scherm kijken voelt toch vreemd en je hebt niet het gevoel dat er zoveel mensen meekijken en luisteren.

Het is even wennen, maar voelt snel vertrouwd

Werken met een digitale stift en in plaats van aanwijzen actief tekenen en omcirkelen. Het erbij houden van de aandacht van de deelnemers. Het werken met woordwolken en quizvragen die live op het beeldscherm in je presentatie verschijnen. Het is even wennen, maar gelukkig voelt het snel vertrouwd. Op 7 mei hadden we onze eerste digitale ontbijtbijeenkomst met ruim 55 inschrijvingen. Een positieve ervaring die kracht geeft.

De toekomst

Ik kijk vol vertrouwen uit naar de komende bijeenkomst van 23 juni, ook weer digitaal. BMD Advies en De Groene Pluim praten u bij over energietransitie. Digitaal training geven heeft voordelen, er is geen reistijd en er kunnen veel meer klanten aan deelnemen, maar ik mis het directe contact en de interactie.
In de toekomst blijft BMD Advies zeker bijeenkomsten organiseren. Indien nodig digitaal, maar hopelijk snel weer fysiek met een lekker ontbijtje zoals u van ons gewend bent.

Online bijeenkomsten in juni 2020:

16 juni sessie ‘Praktische verdieping Corona RI&E’ 

23 juni Bijeenkomst De Groen Pluim; Energietransitie