verwijderen van de schutting, wat kan er misgaan?

Blog door: Tim de Laat, arbo-adviseurSchutting slopen- BMD Zuid

Wat kan er misgaan?

Enkele weken geleden heb ik, veiligheidskundige van de familie, bij mijn broer geholpen bij het verwijderen van de schutting in de achtertuin. Het was zo’n ouderwetse betonnen schutting die je in de binnenstad van Tilburg nog vaak tegenkomt als je bij iemand achterom gaat. Ze zien er niet uit, maar in de tijd dat deze huizen gebouwd werden, hadden de mensen niet veel keus (neem ik aan) hoe de schutting bij het huis gebouwd werd.

Het was nogal een karwei.

De betonnen palen moesten worden gesloopt en in kleine stukken worden vervoerd naar een container voor aan de straat. Ter beeldvorming: 18 massief betonnen palen van 3 meter lang die ongeveer een halve meter in de grond staan en daartussen dunne betonnen platen. Aangezien we allebei niet zo van het thuis klussen zijn, was onze voorbereiding niet al te best en hadden we niet al te veel gereedschap (schep, sloophamer, slijptol, kruiwagen) en PBM(handschoenen en bril) beschikbaar.

Dat viel flink tegen!

Toen we aan het eind van de middag begonnen met het verwijderen van de schutting, dachten we dat we wel met een uurtje of 4 werken klaar zouden zijn. Dat viel flink tegen! Rond  het avondeten hadden we pas 3 palen verwijderd. We hebben uiteindelijk tot 23:30 uur doorgewerkt en vanaf zoiets 20:00 uur begon het donker te worden en ging het regenen.

Risico’s

Als veiligheidskundige had ik uiteraard aardig wat bezwaren met het verwijderen van de schuttingen zag ik veel risico’s. Ik heb dan ook het werk een aantal keer stilgelegd om ervoor te zorgen dat we veilig bleven werken.
Ik hoop dat er tijdens het lezen ook wat alarmbellen zijn gaan rinkelen.

Wat kan er mis gaan in de praktijk?

Welke risico’s staan er in de bovenstaande omschrijving over het verwijderen van de schutting? Wat hadden mijn broer en ik anders kunnen of moeten doen tijdens het verwijderen van de schutting?
Hoe vaak verlopen in de praktijk werkzaamheden zoals hierboven beschreven?  Wat kan of moet er anders ten aanzien van het veilig werken in de praktijk?

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje en het is menselijk dat de focus op de werkvloer ten aanzien van de veiligheid verslapt. Door het alert blijven ten aanzien van veiligheid in de thuissituatie, maar zeker op het werk kunnen we veel ongelukken voorkomen.

Eye-opener

Voor mij was een simpele klus zoals het verwijderen van een schutting een Eye-opener. Ik vertrouw erop dat er in de praktijk Eye-openers zijn die ervoor zorgen dat er veilig wordt gewerkt.

Project: Ondersteuning blootstelling aan gevaarlijke stoffen

Adviseurs: Tim de Laat  

T: 06-47995226

Meer weten over veiligheid? >