‘Overshoot Day’ in Europa: vanaf vandaag leven wij allemaal op krediet!

Blog door Sietske Dane

10 mei 2019: de Europese ‘Overshoot Day’.wereldbol met handen overdragen -BMD Zuid

De dag dus, dat wij op krediet gaan leven. De dag dat we eigenlijk door ons jaarlijkse budget heen zijn. Er is overduidelijk werk aan de winkel om ons Europese  (en mondiale-) huishoudboekje op orde te krijgen. Als we echt kunnen en durven kijken, kan het anders.

Uitdaging

Je zou moedeloos kunnen worden van de opgave. Toch wordt het een uitdaging, als je licht aan het einde van de tunnel ziet, of de vuurtoren in de verte. Er is hoop als wij gaan zien dat het heel goed anders kan. We moeten een flinke bocht nemen, alleen dan creëren wij het effect van de P van ‘Prosperity’. De natuur laat ons zien dat de duurzame wereld namelijk al bestaat. En het leidende principe van de natuur is overvloed!

Gebrek aan kennis

Niet zozeer de haalbaarheid maar het gebrek aan kennis baart mij zorgen. Bedrijven geven regelmatig aan dat ze geen idee hebben waar ze staan, of dat ze nooit een heldere uitleg krijgen van hun opgave. Een totaaloverzicht en een lange termijn plan ontbreken.
Het helpt als bedrijven met simpele middelen en instructies op weg geholpen worden. In de berichtgeving over duurzaamheid of circulariteit valt inhoudelijk veel te verbeteren.
Begin mei publiceerde de Volkskrant 4 verschillende artikelen over de problemen rond biodiversiteit en het klimaat. In een paar pagina’s kwamen verschillende onderwerpen aan de orde. De bloemenschaamte, waarom de biocatastrofe de een inspireert en de ander verlamt en dat de een zegt dat we alleen maar langzaam kunnen doormodderen terwijl de ander beweert dat we met een klein zetje het klimaat kunnen redden.

Kompas

Veel aandacht, maar toch: Hoe rijm je al die boodschappen tot een logisch geheel aan elkaar? Je ziet makkelijk door de bomen het bos niet meer. Helemaal als je de berichtgeving in diezelfde krant over de rol van Europa, de gele-hesjes-beweging of het populisme mee in ogenschouw neemt in deze discussie. Hoe herken je de helpende redeneringen tussen de systeemvergissingen en de boodschappen die de transitie juist ondermijnen? Je vindt makkelijker je weg als je een kompas hebt en weet wat de richting is.

AXXIA Voucher

Vanwege de Europese ‘Overshoot Day’, bied ik daarom 5 bedrijven/ondernemers een AXXIA voucher aan voor een verhelderend en kosteloos adviesgesprek. Mail gerust jouw vraag. Wie het eerst komt, het eerst maalt: Sietske.Dane@AXXIA.nl

Is jouw interesse gewekt en wilt u meer informatie? Maak gebruik van de kosteloze AXXIA SELF-ASSESSMENT TOOL of neem vrijblijvend contact op met Sietske Dane 06 13273463 of een andere  BMD collega (013) 8000300.