Complex vergunningentraject en veel tegenslag bij verplaatsing scheepswerf

Project: Complex vergunningentraject

Adviseurs: Bas van Velthoven / Marcel Capello

Klant: Scheepswerf Reimerswaal

Probleemstelling

Toen de bestaande locatie van Scheepswerf Reimerswaal in Hansweert te krap werd voor de groeiende werkzaamheden en uitbreiding ter plekke niet gewenst was, kreeg het bedrijf een braakliggend terrein aangeboden aan de Buitenhaven in Vlissingen. De overheden waren welwillend om mee te denken over planologische aanpassingen en afwijkingen in het bestemmingsplan. Diverse onderzoeken werden in gang gezet. Totdat de kazerne aan de overkant plotseling aanspraak maakte op het terrein. De milieuvergunning werd afgewezen en het bestemmingsplan kon toch niet worden aangepast. Na veel oponthoud en frustratie werd er in 2013 een andere locatie gevonden aan de Quarleshaven, waar ook weer een vergunningsaanvraag voor moest worden ingediend en allerlei onderzoeken moesten worden uitgevoerd.

Oplossing

BMD Advies werd ingeschakeld om het traject voor vergunningaanvragen te begeleiden.

Methode

De BMD-adviseurs verzorgden de aanvraag voor de omgevingsvergunning en begeleidden de onderzoeksbureaus voor de verschillende rapporten die ingediend moesten worden. Daarbij werkten zij nauw samen met BRO adviseurs, specialisten op het gebied van ruimtelijke ordening, om de vraagstukken betreffende de inpasbaarheid van het bedrijf op te lossen.

Resultaat

Gedurende het hele traject ondervond de scheepswerf veel tegenwind. De ingediende zienswijzen van buurbedrijven, verlengde reactietermijnen, het gebrek aan medewerking vanuit de provinciale overheid en lange proceduretijden zorgden voor veel vertraging.

In 2016 kon eindelijk een begin worden gemaakt met de bouw van de nieuwe scheepswerf, die in juni 2017 officieel werd geopend onder de naam Shipyard Reimerswaal.

Quote:

“Ik heb gedurende dit lange en trage traject meerdere malen de handdoek in de ring willen gooien. Gelukkig hebben we volgehouden, want we draaien nu heel goed op onze nieuwe stek.”

(Rudi Pieters, directeur Shipyard Reimerswaal)

 TEAM

Bas van Velthoven
Adviseur
verder lezen>
Marcel Capello
Adviseur
verder lezen >

NIEUWS / BLOGS

 AGENDA