Kosteloze digitale bijeenkomst: Kosten verlagen door slim om te gaan met afvalstromen

Creëren 2e kansen

afvalstromen BMD AdviesHet gekke van afval is dat we ons afval eerst kopen in de vorm van grondstoffen of producten, er energie in steken en het vervolgens weer weggooien. Zowel voor de aanschaf als de afvalverwerking maken we kosten. Dat kan beter, kosten verlagen door slim om te gaan met afval, afvalscheiding en afvoeren. Maar ook het reduceren van afvalstromen, het creëren van tweede kansen voor afvalstromen en het circulair maken van ingezette materialen.

Hoe?

Dat hoort u in onze digitale bijeenkomst op 22 juni. Met spreker Matthijs Brandt van de Afvalwijzer, Bart Zegers van Wiltec en Ingrid Ort van BMD Advies kijken we samen met u naar de diverse afvalstromen, de actuele en toekomstige wet- en regelgeving met betrekking tot afval en delen we op welke wijze we afvalstromen kunnen voorkomen en efficiënter kunnen beheersen, scheiden en afvoeren.

Kosten verlagen door slim om te gaan met afvalstromen
Locatie: Digitale bijeenkomst
Datum: 22 juni 2021
Tijdstip: 09:00-10:30 uur
Kosten: Geen

Aanmelden digitale bijeenkomst: Kosten verlagen door slim om te gaan met afvalstromen

Afvalstromen

Afval produceren we allemaal en overal. Thuis doen we ons best om afval gescheiden in te zamelen en aan te bieden. Plastic, blik en drinkpakken in de PMD stroom, papier en karton netjes bij elkaar en glas brengen we naar de glasbak. Ons GFT gaat in de groenbak en het grof afval brengen we naar de milieustraat. Uiteraard zamelen ook oude batterijen in en brengen deze naar een officieel inzamelpunt.

Daarnaast is er een levendige handel in tweedehands producten, kleding kun je eenvoudig verkopen via een App en oud meubilair krijgt een tweede kans via de kringloop winkel. Er zijn initiatieven als repair cafés waar je kapotte elektrische apparatuur door technische vrijwilligers kunt laten repareren.
Kort gezegd we doen langer met de spullen die we aanschaffen, en met het doorgeven voorkomen we dat ze in de afvalstroom terecht komen.

Bedrijfsafvalstromen

Ook bij bedrijven ontstaan diverse afvalstromen en wordt er gescheiden in gezameld. IJzer, hout en gevaarlijk afval worden vaak netjes gescheiden gehouden en afgevoerd. Afhankelijk van de productie is er vaak ook een afvalstroom van (afkeurde)producten. De hoeveelheid afval wordt geregistreerd en er wordt netjes bij gehouden wat de kosten zijn om ons te ontdoen van het afval. Vaak wordt er binnen bedrijven ook een Key performance indicator (KPI) gekoppeld aan de afvalstromen.
Tweede kansen creëren in het bedrijfsleven is echter nog niet zo heel erg gebruikelijk, al wordt kantoormeubilair steeds meer tweedehands aangeboden. Wel wordt er bij bedrijven nagedacht over circulair maken van de productie keten en afgedankte producten weer opnieuw inzetten als grondstof.

Sprekers

Matthijs Brandt

Matthijs Brandt is inmiddels 10 jaar onderweg met Afvalwijzer.com. Getriggerd door het begeleiden van relaties in afvalinzameling, het puzzelen met logistieke vraagstukken en het ‘uitpluizen’ van afvalfacturen. Zijn doel is om de afvalinzameling op bedrijventerreinen slimmer in te zetten, er is voldoende techniek beschikbaar om dit (via parkmanagement) aan te sturen.

De afvalmarkt is een markt die altijd in beweging is en beïnvloed wordt door overheids- of marktprikkels. Matthijs Brandt deelt tijdens de bijeenkomst zijn visie hoe een moderne benadering van afval leidt tot nieuwe inzichten.

Bart Zegers

Bart Zegers is directeur van Wiltec, leverancier van onder andere PBM’s, bedrijfskleding en diverse apparatuur en benodigdheden voor de industrie.

Wiltec heeft onlangs de Groene Pluim ontvangen uit handen van de wethouder de  Gemeente Uden en verantwoord & duurzaam ondernemen is een de kernwaarden van het bedrijf.
Het beheersen en terugbrengen van afvalstromen bij zowel het bedrijf zelf als in de keten is een van de speerpunten. Wiltec B.V. kan impact maken in de markt omdat ze midden in de keten zitten. Zij kunnen deze positie gebruiken om vliegwiel te zijn dat duurzaam ondernemen aanzwengelt.

Bart Zegers vertelt tijdens de bijeenkomst over de beheersing van verschillende afvalstromen, de inzet van duurzame bedrijfskleding en het circulair maken van deze specifieke afvalstroom.

Ingrid Ort

Ingrid Ort is Partner / senior adviseur bij BMD Advies en Axxia. Ingrid houdt zich met name bezig met advisering over Duurzaam ondernemen en het opzetten van management systemen bij bedrijven. Daarnaast kijkt zij samen met bedrijven naar het verbeteren van de milieuprestatie en hoe te voldoen aan (toekomstige ) wet- en regelgeving.

Ingrid Ort gaat tijdens de bijeenkomst in op de huidige en toekomstige wet- en regelgeving in relatie tot afval en afvalstromen.

Pak deze kans

Pak deze kans en ontdek welke verbeteringen u kunt doorvoeren rond de afvalstromen binnen uw bedrijf. Bent u nieuwsgierig naar hoe andere bedrijven kosten verlagen door slim om te gaan met afval, afvalscheiding en afvoeren of het reduceren van afvalstromen en creëren van tweede kansen voor afvalstromen? Meld u aan voor deze bijeenkomst!

Deze bijeenkomst is uitermate geschikt voor directieleden, KAM-coördinatoren en (QHSE-)managers.
Voor vragen over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met Ingrid Ort Ingrid.Ort@bmdzuid.nl 06-52238693.

Wij kijken er naar uit om u 22 juni als deelnemer te ontmoeten!