Kloosterhotel Zin: People, Planet, Profit anno 2021

Duurzaam ontwikkelen

People, Planet, Profit Kloosterhotel Zin BMD AdviesKloosterhotel Zin over Duurzaam ontwikkelen. Waarbij People, Planet, Profit op harmonieuze wijze, in het verleden en anno 2021, wordt gecombineerd. Heerlijk tot rust komen in een ruimtelijke en groene omgeving? Dat kan bij het Kloosterhotel Zin in Vught. Lekker ontspannen vergaderen of werken aan teambuilding. Bij het Kloosterhotel is er alle ruimte om rustig te vergaderen en na te denken over de toekomst. In deze ‘klant aan het woord’ Gerie ten Cate over Energie & Besparing.

Historie

ZIN is ontstaan uit de wens van de fraters van Tilburg om aan hun klooster een nieuwe bestemming te geven, passend bij hun spirituele traditie. Barmhartigheid vormt de inspiratiebron van het werk voor de hulpbehoevenden van toen en nu.
De fraters zagen een actuele nood en speelden in op de relatie tussen werk, zingeving en spiritualiteit. In 1996 besloot het Generaal Kapittel het klooster te ontwikkelen tot een plaats van bezinning en ontmoeting. ZIN, het klooster voor zingeving en werk, was geboren.
In het kloosterhotel heerst een bezinnende atmosfeer. Ondersteunend daarbij is het dagritme, waarin duidelijk naar voren komt dat er een tijd van werken en een tijd van ontspannen is.
“We hopen dat gasten het dagritme omarmen en merken dat het een weldaad is voor lichaam en geest. Gestoeld op eeuwenoude waarden van de fraters van Tilburg, zetten wij de taak voort om meer compassie de maatschappij in te brengen.”
Toen meer dan 20 jaar geleden Wim Verschuren Kloosterhotel ZIN en ZIN in Werk startte, had hij nooit kunnen denken dat ZIN nu nog altijd even relevant en noodzakelijk is. Met veel plezier zet het team van ZIN zich dagelijks in om gasten te ontzorgen in het organiseren van bijeenkomsten.

Wat maakt Kloosterhotel Zin uniek?

“De voornaamste reden is onze signatuur: ‘Zin in werk’. We hebben veel verschillende klantgroepen zoals overheden, onderwijsinstellingen, commerciële bedrijven en ook training bureaus die onze locatie uitkiezen voor de rust en de ruimte. We hebben een groot park aan de voorkant en er is veel ruimte om te doen wat nodig is om goed te presteren. Er heerst een goede balans tussen werk en rust. We geven meditaties en houden kloosterritmes aan zodat er veel rust is om na te denken over de toekomst”.

De relatie tussen BMD en het Kloosterhotel

De relatie met BMD Advies is hoofdzakelijk gericht op het ondersteunen op energiegebied. BMD Advies begeleidt het kloosterhotel al jaren bij het inkopen van groene energie.“ Doordat Frank von Reeken van BMD Advies deze begeleiding doet, hebben we weinig omkijken naar onze energiezaken.  We weten ook dat we een markconforme prijs betalen. Dit geeft ons enorme rust”.  Het kloosterhotel heeft BMD Advies ook ingeschakeld om te kijken naar energiebesparing.  Afgelopen jaar heeft Jaap van de Sande van BMD Advies de organisatie helemaal doorgelicht op energiebesparing en transitie. Gerie ten Cate: “Het is een erg goed en duidelijk energietransitie rapport geworden. Dit gaan we gebruiken als leidraad voor de komende jaren om onze organisatie verder te verduurzamen. Als eerste willen we de thermische schil verbeteren en zonnepanelen installeren. We bouwen een overdekte parkeerplaats voor ca. 100 auto’s waarin de zonnepanelen integreren.”

Wat doet Kloosterhotel Zin nu al aan duurzaam ondernemen?

“Wij houden ons heel erg aan People, Planet, Profit. De fraters die hier nog op het terrein wonen, gunnen we ook nog een rol in het kloosterhotel. De fraters hebben het hotel natuurlijk opgebouwd. Daarnaast werken hier een 20 tal mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt vanuit Stichting Cello. Hierdoor doen zij ervaring op die ze thuis weer gebruiken. Tevens maken we gebruik van een 100% biologische keuken. We zijn in het bezit van een Green Key gold certificaat. Dit is het grootste internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. We doen zoveel mogelijk om een steentje bij te dragen aan een schoner milieu. Dat mag best wat geld kosten.”

Kloosterhotel Zin heeft de ambitie om in 2 à 3 jaar energieneutraal te zijn. “We willen geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben. De zonnepanelen moeten voor voldoende groene elektriciteit zorgen. Ook voor de verwarming van het gebouw”. Buiten energie wil het Kloosterhotel zich ook vestigen als een toonaangevend trainingscentrum betreffende zingeving en werk. Het combineren van werk en ontspanning is hierbij heel belangrijk. “We willen ruimte scheppen voor onthaasting en terug naar de basis. Zeker in de hectiek van alledag willen we mensen helpen bij het zoeken naar een goede balans tussen actie en reflectie. Wij geloven dat door het bieden van eenvoud, rust en ruimte aandacht ontstaat voor de essentie”.

Meer informatie lezen over People, Planet, Profit van het Kloosterhotel Zin en haar mogelijkheden? Ga naar de website Kloosterhotel Zin

Voor meer informatie over de energiedienstverlening van BMD Advies kunt u terecht op onze website of neem contact op met energiespecialist Jaap van de Sande, jaap.vandesande@bmdzuid.nl,  tel.nr. 013-8000300.