Klimaatadaptatie: Top 10 kansen vergroenen bedrijfsterrein

Om de effecten van klimaatadaptatie zo goed mogelijk op te vangen en te beheersen zijn een aantal maatregelen mogelijk. Deze maatregelen kunt u als ondernemer zelf invoeren op uw eigen bedrijfsterrein.

Klimaateffectenklimaatadaptatie vergroenen bedrijfsterrein BMD Advies

We merken het allemaal, het regent veel heviger, we zien straten onderlopen tijdens zo’n heftige bui , het riool kan het niet aan en gaat overlopen. Al het water dat we zo hard nodig hebben verdwijnt razendsnel en wordt afgevoerd.

Een ander klimaat effect is de extreme droogte, er zijn lange periodes waarin helemaal geen regen valt. We zien het overal, de droogte, De lente van 2020 was de droogste ooit gemeten in Nederland. In de toekomst moeten we ons richten op het zo lang mogelijk vasthouden van overtollig water in perioden dat het veel regent, zodat we een voorraadje hebben in droge periodes.

Maatregelen klimaatadaptatie

Een mooi voorbeeld is het vergroenen van je dak. Een groen dak vangt water op zodat dit gefaseerd naar het riool wordt afgevoerd. Een groen dak verkoelt in de zomer. Daarnaast beschermt een groen dak tegen Uv-straling, waardoor een groen dak langer mee gaat. Soms wel 20 jaar langer. Daarnaast verbetert een groen de luchtkwaliteit, de planten filteren de lucht en verhogen het zuurstof gehalte. Op een groen dak krioelt het van het leven, beschutting en leefruimte voor insecten, vlinders en vogels. Een stukje extra tuin op verhoogd niveau.

Vergroenen bedrijfsterrein

Top 10 met kansen op een groen bedrijven terrein (verder aan te vullen)

  1. Hemelwater opvangen in een regenton.
  2. Hemelwater afkoppelen van riool en groenstrook leiden (WADI)
  3. Groene gevel aanleggen
  4. Groen dak
  5. Vijverdak
  6. Waterdoorlatende verharding
  7. Toepassen van specifiek bestratingszand, dat regenwater opneemt
  8. Hemelwater inzetten voor besproeien, doorspelen toilet of wassen voertuigen etc. .
  9. Grindstrook langs de gevel voor infiltratie
  10. Hemelwater opvangen in ondergronds in een tank

Meer weten over klimaatadaptatie en het vergroenen van je bedrijfsterrein?

Sluit aan bij het Webinar klimaatverandering van de Groene Pluim . Wat kan ik daar nou aan doen? Het antwoord is “Meer dan u denkt”.
17 november aanvang 09:00 uur. Meer informatie  en aanmelden.