Inzicht, houvast en goede support

Blog door: Sietske Dane,  AXXIA

Blog Sietske Dane Inzicht, houvast, goede support

De belangstelling voor de ontbijtsessie Circulair ondernemen in de maakindustrie was niet groot. Dat vind ik jammer, want iets meer inzicht, houvast en goede support kan zoveel voordeel opleveren. Dat de interesse er wel is, blijkt uit de reacties van diverse klanten die ik spreek; Ik had wel willen komen, maar….

Ik vraag mij af

Wanneer krijgt de lange termijn en vernieuwing prioriteit, boven het oude vertrouwde op de korte termijn. Wanneer neem je tijd om de kansen en mogelijkheden te ontdekken? De grote ham-vraag is: Hoe kan het en-en? Doen wat moet op de korte termijn, brandjes blussen indien nodig. Maar wel zodanig dat je stap voor stap toewerkt naar wat uiteindelijk meer inspireert en toch onvermijdelijk is – een circulaire economie -.

De ervaring leert

De ervaring leert dat duurzaam doen zich vaak nog beperkt tot enkele aspecten, en helaas soms wat ‘windowdressing’. Denken over duurzaamheid wordt nogal eens vooruitgeschoven. Aan dit fenomeen ligt volgens mij ten grondslag dat de waarheid ongemakkelijk kan zijn. Tenminste, zo ervaar ik dat zelf ook nog wel eens. En wegkijken of ontkennen is voor de korte termijn makkelijker dan het aankijken. Toch heeft mijn zoektocht in al die jaren en de moed die ik bij elkaar heb geraapt om dingen onder ogen te zien, juist meer rust en houvast gegeven. En vooral veel helderheid.

Principes voor Duurzaamheid

De principes voor duurzaamheid zijn simpel. Daarbij is het belangrijk om realistisch te durven worden over waar we nu staan en wat in wezen je ambitie is. Vervolgens is het gewoon een kwestie van stap voor stap in de goede richting bewegen. Elke stap kan daarbij gewoon een goede return on investment hebben. Groen is ook poen. Zeker op de lange termijn is dat een belangrijke reden om er nú wat aan te doen.

Voorbeelden

Genoeg voorbeelden dat duurzaamheid in alles van vandaag de dag terugkomt
-Als je bijvoorbeeld als bedrijf nu een opdracht aanneemt die eigenlijk een beetje te groot blijkt voor wat je kunt handelen tijdens de productie, dan kan de discussie daarover de basis leggen voor duurzaam doen op termijn. Welke opdrachten willen we eigenlijk aannemen en hoe beslissen we daarover?
-Als je toch je vergunningen op orde maakt, is het goed om parallel daaraan na te denken of je zaken niet zodanig anders in kunt richten, bijvoorbeeld door minder CO2 of gevaarlijke stoffen te hoeven gebruiken. Dat is goed voor de wereld, goed voor je imago en levert meteen minder gedoe rond vergunningen.
En bij elke nieuwe investering – of dat nu de automatisering is of iets anders – is het belangrijk om zo goed mogelijk in te schatten of je in de toekomst niet door nieuwe ontwikkelingen zal worden ingehaald. Nu is er de lijst met erkende maatregelen. Morgen is er wellicht een CO2-taks. Pro-actief voorsorteren is mijn advies. Een beetje extra aandacht doet wonderen.

Meer tekst en uitleg

Meer tekst en uitleg over simpele basisprincipes, helpen al om als een soort satéprikker de verschillende doelen en projecten met elkaar te verbinden. Met weinig moeite kunnen visie en ambitie worden aangescherpt en bespreekbaar gemaakt in de organisatie. Om uiteindelijk duurzaam denken en doen te landen in het DNA van de organisatie.

Zelfs de ondernemers die (in eerste instantie) afwijzend zijn, willen best wel duurzaam, is mijn ervaring. Als ze maar weten wat tot succes leidt en waarom het gewoon slim is om te doen. Dan wordt duurzaamheid weer de essentie van ondernemerschap; winst maken door waarde toe te voegen die gebaseerd is op de kwaliteiten van de mensen en middelen in het bedrijf. Daar aan werken is veel leuker dan alsmaar moeten overleven in de hectiek van de dag.

Wil jij (nog beter) weten hoe het anders kan?

Boek een inspiratiesessie op maat in je bedrijf (kan al vanaf 400,-) of meld je aan voor de training van 1 dagdeel  Circulaire economie; 1 + 1 = 3
Geïnspireerd, geïrriteerd of nieuwsgierig naar het voordeel van inzicht, houvast of goede support? Neem gerust contact met mij op om van gedachten te wisselen over Circulair ondernemen in de maakindustrie. Ik ben er klaar voor!