Terugblik Netwerkbijeenkomst veiligheidsbeleid Tarkett

Indrukwekkend veiligheidsbeleid Tarkett

brandhaspel Tarkett BMD AdviesTarkett, wereldspeler op het gebied van vloeren en hoogwaardige tapijten, heeft internationaal maar liefst 36 industriële locaties. Deelnemers van het BMD-Netwerk waren op 20 februari jl. te gast bij Tarkett te Waalwijk, waar ze niet alleen werden getrakteerd op een heerlijk ontbijt, maar vooral veel informatie kregen over het veiligheidsbeleid van Tarkett. Zeer indrukwekkend, zo vonden de deelnemers.

Tarkett: kennis delen

De medewerkers van Tarkett vinden het belangrijk om te laten zien wat ze doen, willen kennis delen, maar staan ook open voor verbeterpunten, vragen, suggesties en andere ervaringen. Reden voor Thom Snik, QA and Environment Manager bij Desso/Tarkett en al sinds het eerste uur aangesloten bij het BMD-Netwerk, om zijn mede BMD-Netwerkers uit te nodigen bij Tarkett in Waalwijk.

Gedreven management, risico’s volledig uitbannen

Na een korte inleiding over Tarkett en het thema van deze ochtend, droeg Thom Snik het stokje over aan Peter Houtriet, safety officer Tarkett. Deze vertelde over het Veiligheidsmanagement Systeem van Tarkett. Houtriet: “Al lange tijd hebben wij een zeer stevig veiligheidsbeleid en -managementsysteem, gebaseerd op de nationale en lokale veiligheidsnormen en RI&E en het plan van aanpak. De Tarkett-leiding werd nog eens extra getriggerd door een calamiteit in het buitenland en drong aan op een wereldwijd risico-onderzoek. Alle vestigingen brachten de knelpunten in kaart en kwamen met oplossingen om de risico’s uit te sluiten. Het uitgangspunt hierbij is het voorkomen van elk letsel.”

In Waalwijk vindt vooral productie van tapijttegels plaats, die worden vervaardigd op grote rollen. Het grootste risico binnen deze vestiging is dan ook het risico op beknelling, de zogeheten NIP points. Houtriet: “Wij brachten alle NIP points in kaart: bij welke machines is er kans op beknelling, waar is er kans op ernstig letsel, waar kan letsel zelfs fataal zijn? Hoe vaak doet dat risico zich voor, is dat sporadisch of zelfs meerdere keren per dag? In een matrix werd een prioritering vastgesteld, waardoor de grootste risico’s het eerst geëlimineerd konden worden. Dit volgen wij op de voet.”

Tarkett is succesvol met deze aanpak, mede dankzij de enorme betrokkenheid van directie en management. Zij zijn de drijfveer achter het elimineren van risico’s.

BHV: geen last maar verantwoordelijkheid

Na de presentatie over machineveiligheid, was het woord aan Rees van Mierlo, eveneens safety officer bij Tarkett. Hij keek met ons naar een ander aspect van het veiligheidsbeleid: BHV. Van Mierlo: “Onze BHV-organisatie bestaat uit een enthousiaste groep mensen, die veiligheid als hun verantwoordelijkheid zien. We beschikken over een uitgebreid BHV- en ontruimingsplan. Hierin staan de meest uiteenlopende scenario’s beschreven en is vastgelegd hoe de rollen verdeeld zijn bij calamiteiten. Er is inmiddels meer digitaal geregeld, maar het regelmatig oefenen en evalueren blijft onze basis. We werken hierin nauw samen met de brandweer.”

Veiligheid is overal bij Tarkett

Tijdens een rondleiding langs productie en BHV-ruimte, zagen de deelnemers met eigen ogen hoe ver het veiligheidsbeleid is doorgevoerd. Sikko Oegema, trainer en initiatiefnemer van het BMD-Netwerk: “Het was bijna overweldigend. Het hele bedrijf ademt veiligheid uit, het is werkelijk overal, op een heel tastbare manier. Looppaden zijn afgeschermd en daar waar wettelijk gezien pictogrammen volstaan, zijn bij Tarkett de muren waar brandblussers hangen rood geschilderd. Dat Tarkett de 5S-methode hanteert, was ook duidelijk zichtbaar. We liepen door een 100% opgeruimd en schoon bedrijf. Niet alleen indrukwekkend, maar zeker ook inspirerend! Kortom, een zeer interessante ochtend over verschillende aspecten van het Veiligheidsbeleid, waarvoor wij Thom Snik en Tarkett-collega’s hartelijk willen danken.”

Over het BMD-Netwerk

Een ontbijt is het ideale tijdstip voor een Netwerk-bijeenkomst, hierna ligt immers nog een groot deel van de dag voor u. De invulling van het BMD-Netwerk ligt geheel in handen van de leden. Zij dragen zelf thema’s aan, bijvoorbeeld over wet- en regelgeving, actuele ontwikkelingen, inhoudelijke aspecten of uw rol binnen het bedrijf.

De volgende bijeenkomst van het BMD-Netwerk vindt plaats op 26 mei a.s. Dan staat de Stikstofproblematiek en het Natuurbeschermingsbeleid op de agenda. Wilt u weten of het BMD-Netwerk iets voor u is? Wij nodigen u van harte uit om een keer vrijblijvend aan te sluiten. Bevalt de opzet u, dan kunt u deelnemer worden van het BMD-Netwerk. Neem voor meer informatie contact op met Diane Dijkstra of Sikko Oegema.