Controles op de Informatieplicht energiebesparing door omgevingsdiensten

Handhaving op de informatieplicht energiebesparinghandhaving informatieplicht BMD Advies

Heeft u ook een brief gehad van de omgevingsdienst over energiebesparing? De handhaving op de informatieplicht energiebesparing is begonnen. Weet u niet hoe u moet beginnen om aan de informatieplicht te voldoen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij ondersteunen u wat u kan doen om te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing.

Bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruiken hebben sinds 1 juli 2019 de plicht om dit te melden bij de overheid. Naast de informatieplicht hebben bedrijven ook een energiebesparingsplicht. Alle besparingen die rendabel zijn moeten genomen worden. Dat zijn besparingen die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Deze besparingen zijn nog niet door alle bedrijven uitgevoerd. De omgevingsdiensten zijn in opdracht van de gemeentes actief aan het controleren welke bedrijven hebben voldaan en welke nog niet.

Brieven omgevingsdienst Midden en West-Brabant 

De omgevingsdienst Midden en West-Brabant stuurt op dit moment brieven naar de betreffende bedrijven die nog geen informatieplicht hebben ingevuld op de site van de RVO. Type A en B bedrijven volgens het activiteitenbesluit die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 aardgas verbruiken dienen zo snel mogelijk aan de informatieplicht energiebesparing te voldoen. Via het digitale E loket van de overheid kunnen bedrijven de informatieplicht invullen. Hiervoor moeten de bedrijven beschikken over een E herkenningsnummer. Type C bedrijven die een omgevingsvergunning hebben worden vrijgesteld van de informatieplicht. Indien de bedrijven alsnog niet voldoen aan de informatieplicht kan de overheid en de betreffende gemeente de bedrijven een dwangsom opleggen. De hoogte van de dwangsom is nog onbekend.

Erkende maatregelenlijst

De besparingen lopen uiteen van LED verlichting tot persluchtinstallaties. Er zijn 19 lijsten gemaakt door de overheid met erkende maatregelen. Er is niet voor elke branche een aparte lijst. Bedrijven dienen te kijken welke lijst het meest overeenkomt met het bedrijf. Wanneer een bedrijf meerdere vakgebieden kent, kan het zijn dat het bedrijf twee lijsten moet invullen.

Meer weten over de informatieplicht energiebesparing?

Onze adviseurs kunnen u helpen met al uw vragen en met het invullen van de informatieplicht energiebesparing. Neem voor meer informatie contact op met onze energie specialisten Marcel Capello 06 46186999, Henri Oligschläger 06 52011180 of Jaap van de Sande 06 82715235.

Download onze opdrachtbevestiging zodat BMD Advies u kan helpen met de informatieplicht energiebesparing. Wij kunnen ervoor zorgen dat u voldoet aan de huidige wet en regelgeving.