Groepsaccommodaties Het Buitencentrum over energie en transitie

Klant aan het woord

energie en transitie BMD zuidIn deze ‘klant aan het woord’ Ronald Valenteijn,  Eigenaar van Groepsaccommodaties Het Buitencentrum over energie en transitie. Midden in de natuur samen met vrienden of collega’s een week weg of werken aan de teambuilding? Of samen met de klas een weekje op kamp? Het kan bij Het Buitencentrum in Overasselt en Oldebroek.

Over Groepsaccommodaties Het Buitencentrum

Het Buitencentrum heeft twee locaties met beide meer dan 200 slaapplaatsen. De locaties bevinden zich in Overasselt(regio Nijmegen) en Oldebroek(regio Zwolle). Veel schoolkampen, families, bedrijfsuitjes, studenten- of sportverenigingen hebben al mogen genieten van de buitengewone gastvrijheid en locaties. De groepsaccommodaties hebben een groot buitenterrein waardoor er verschillende outdoor activiteiten mogelijk zijn. Ontsnap bijvoorbeeld uit een escape room, klim over een uitdagend parcours in het klimbos of ga aan de slag met een van de vele andere teambuilding activiteiten. Ronald Valenteijn: “Onze klanten zijn scholen uit de regio, maar ook ontvangen wij veel klanten uit het westen, jeugd, sportclubs en verenigingen. 70% van onze klanten komen jaarlijks terug.”

Hoe hebben jullie de coronacrisis ervaren? Hoe zijn jullie die tijd doorgekomen?

“Het was een pittige periode. We zijn circa 8 maanden dicht geweest en hebben niks kunnen doen. We hebben wel wat kinderfeestjes en basisschoolkampen kunnen draaien. Die waren wel welkom vanwege de leeftijd tot 12 jaar. De zomer van 2020 was goed qua bezetting, maar direct daarna ging alles op slot. Introductieweken van hogescholen en universiteiten gingen niet meer door. In de winter komen bij het Buitencentrum voornamelijk families en bedrijven, maar die zijn de afgelopen winter niet geweest. Het is nog even afwachten wat het na de zomer gaat doen”.

Wat maakt het Buitencentrum uniek?

Het Buitencentrum biedt verschillende activiteiten aan voor verschillende doelgroepen. Er zijn veel themakampen waar kinderen aan deelnemen. Daarnaast liggen de locaties op een mooie plek in de natuur. “Onze locaties liggen in een erg mooi natuurgebied en de locatie Oldebroek ligt zelfs in een natura 2000 gebied. Er zijn wel meer groepsaccommodaties die in natuurgebieden liggen, maar dat is vaak voor 20-50 personen. Wij bieden ruimte voor meer dan 200 personen. Veel scholen uit het westen van het land keren jaarlijks terug. Die zoeken graag de rust op met de kinderen.”

Kun je wat vertellen over de relatie tussen BMD Advies en Het Buitencentrum?

“Onze energiecontracten liepen af en we zijn via de accountmanager van Van Happen Containers met BMD Advies in contact gekomen. Frank von Reeken  van BMD Advies heeft, op no cure no pay basis, onze energiecontracten en facturen doorgelicht en gekeken naar mogelijke besparingen. Hieruit zijn behoorlijk wat besparingen gekomen. Vervolgens hebben we onze energiecontracten via BMD Advies laten lopen. Dat scheelt ons een behoorlijk bedrag op jaarbasis.”
Voordat het Buitencentrum in contact kwam met BMD Advies zijn er verschillende collectieven geweest waar het Buitencentrum aan heeft deelgenomen. Vaak met een opzegtermijn van 1 jaar. Daar wilde Ronald Valenteijn vanaf. “BMD Advies is heel duidelijk en transparant over de energiecontracten. Er zijn geen onverwachte kosten en we hoeven niet te betalen voor elk telefoongesprek.” In het begin twijfelde Ronald Valenteijn over de samenwerking vanwege de ontbrekende referenties. “Frank von Reeken heeft vervolgens passende referenties aangeleverd die ons over de streep hebben getrokken”.

Wat doen jullie aan duurzaamheid/energietransitie?

energie en transitie BMD Advies“De informatieplicht energiebesparing is ingevuld en ook al uitgevoerd. Op beide locaties hebben we overal Led verlichting met bewegingssensoren. De CV ketels zijn onlangs vervangen en in een cascade opstelling geïnstalleerd. In fases zijn we langzaam aan het isoleren. Op natuurlijke momenten vervangen we sowieso de beglazing. Daarnaast zijn de douches voorzien van een waterbesparingssysteem.

Rapport energietransitie ladder als leidraad

Het Buitencentrum heeft BMD Advies ook ingeschakeld om verder te kijken naar mogelijkheden rond energiebesparing. Afgelopen jaar heeft Jaap van de Sande van BMD Advies de organisatie volledig doorgelicht op energietransitie middels de energietransitie ladder. “Het is erg fijn om te weten hoe we verder kunnen gaan met energietransitie. Het rapport gebruiken we de komende jaren als leidraad om onze organisatie verder te verduurzamen. In Oldebroek hebben we vorige week 106 zonnepanelen laten installeren. Dat is genoeg voor het hele elektraverbruik. Daar zijn we elektraneutraal. In Overasselt zijn we op dit moment bezig met het opvragen van de offertes om daar een keuze voor het plaatsen van panelen te maken. Op het dak van het kantoor hebben we al een aantal jaren zonnepanelen liggen. Naast deze zonnepanelen zijn er ook op alle locaties laadpalen voor elektrische auto’s aanwezig”.

De grootste groep die blijft overnachten bij het Buitencentrum is de jeugd. Dit is ook een van de redenen dat er een grote aandacht is voor duurzaamheid. “De jeugd heeft de toekomst. Het is van belang dat de jeugd beseft dat duurzaamheid heel belangrijk is”.

Waar staan jullie over 10 jaar?

“Het is heel lastig om te zeggen waar we precies staan over 10 jaar, maar het streven is om energieneutraal te opereren. Ik geloof hier sterk in. Ik hoop dat waterstof over 10 jaar onderdeel is van ons verwarmingssysteem en dat we zoveel mogelijk draaien op elektriciteit”.

Daarnaast is Ronald Valenteijn altijd aan het kijken naar uitbreidingsmogelijkheden. “We zijn altijd aan het kijken naar nieuwe locaties. Een derde locatie die perfect past bij de visie van het Buitencentrum is altijd welkom!”.

Zou je BMD aanbevelen bij andere bedrijven/groepsaccommodaties?

“Ik zou BMD zeker aanraden bij andere bedrijven. Ten eerste is BMD Advies heel toegankelijk en transparant. Verder zijn er geen onverwachte kosten en wordt alles duidelijk gecommuniceerd. Daarnaast beschikt BMD Advies over gespecialiseerde kennis rond energie en de juiste ingangen bij de juiste connecties. Ik moet vaak bellen naar algemene telefoonnummers terwijl BMD Advies een directe ingang heeft bij de juiste personen”.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen over energie en transitie, neem gerust contact op met een van onze BMD Advies energiespecialisten. Voor het doorlichten van contracten met Frank von Reeken, Frank.von.Reeken@bmdzuid.nl , 06 52227337. Voor het doorlichten middels de energietransitie ladder Jaap van de Sande, jaap.vandesande@bmdzuid.nl,  06 82715235.