Fabriekshal veilig verbouwen, terwijl productie doorgaat

Project: Fabriekshal veilig verbouwen

Adviseurs: Ramon van Leeuwen T: 06-15318879

Case: Fabriekshal veilig verbouwen, terwijl productie doorgaat
Smurfit Kappa ELCORR: integrale aanpak, intensieve begeleiding en aandacht voor veiligheidsbewustzijn

 

fabriekshal veilig verbouwen BMD Advies

Eind november startte bij Smurfit Kappa ELCORR BV in Etten-Leur een ingrijpende verbouwing in één van de hallen waar het halffabricaat tijdelijk wordt opgeslagen voor verdere verwerking. Het interne transport van pallets met karton, dat tot dan toe met heftrucks werd gedaan, werd hierbij geheel geautomatiseerd. De pallets met karton worden nu met op rails rijdende transfercars en automatische rollenbanen door het bedrijf gestuurd.

Smurfit Kappa ELCORR BV heeft meer dan 100% ingezet op een veilige uitvoering van dit traject. Omdat tijdens deze aanpassing de productie zoveel mogelijk door moest gaan en er veel verschillende externe krachten aan het werk waren, vroeg Smurfit Kappa ELCORR BV ondersteuning van BMD Advies bij het veilig laten verlopen van de werkzaamheden.

Aanpak: Continu toezicht op veilige uitvoering van het werk

Doornemen checklists veilig werken

BMD-adviseur en veiligheidskundige Ramon van Leeuwen was gedurende het hele project het aanspreekpunt namens BMD Advies: “De belangrijkste taak voor ons was zorgen dat met name de onderaannemers veilig te werk gingen. Voordat het project begon, stelden zij een VG-plan op dat ik samen met Smurfit Kappa ELCORR beoordeelde. Het werk werd in ploegendiensten uitgevoerd. Om ervoor te zorgen dat altijd inzichtelijk was wie er op dat moment op het project aanwezig was, stelden wij bij de start van elke dienst een presentielijst op. Ook werden de werkvergunningen, checklist veilig werken en specifieke richtlijnen, zoals voor veilig werken op hoogte of de checklist voor het werk met de uitvoerders doorgenomen.

Rondgangen om veilige uitvoering werkzaamheden te waarborgen

Daarnaast liepen we regelmatig rondgangen om te controleren of aannemers aan het werk waren volgens de geldende richtlijnen en procedures en er zich geen onveilige situaties voordeden. Vaak ging de productie gewoon door. Omdat de heftruckchauffeurs door de hal reden om de pallets met karton te transporteren, waren er strikte maatregelen en afgezette routes om aanrijdingen te voorkomen. En natuurlijk waren de BMD-adviseurs het aanspreekpunt voor de mensen op de werkvloer. Aan het eind van de ploegendiensten maakten we samen met de uitvoerders een overdrachtsrapport en controleerden we of alles veilig en netjes was achtergelaten.”

BMD-adviseur dagelijks aanwezig

BMD Advies was vanaf de start eind november 2020 zeer nauw betrokken bij het project: in januari 2021 was er 4 tot 5 keer in de week een BMD-adviseur aanwezig, in februari was er zelfs 6 dagen per week altijd iemand aanwezig bij de ploegen van 5.00 tot 10.00 uur ’s ochtends en van 17.00 tot 22.00 uur ’s avonds. Ramon kreeg daarbij ondersteuning van BMD-collega Romy de Rooij.

Lockout Tagout Tryout instructies

De momenten waarop het voor Ramon wat rustiger was, benutte hij voor het opstellen van Lockout Tagout Tryout instructies. “Lockout Tagout Tryout is bedoeld om mensen te beschermen tegen onverwacht vrijkomen van energie en de gevaren van machines in werking. Hierbij wordt de energietoevoer van machines afgesneden tijdens bijvoorbeeld onderhouds- of reparatiewerkzaamheden. Bij Smurfit Kappa ELCORR BV ging het niet alleen om onderhoudswerkzaamheden, maar ook om het veilig uitvoeren van vaak voorkomende interventies, zoals het verhelpen van storingen door een vastgelopen stuk karton in een machineonderdeel”, licht Ramon toe. Ook stelde Ramon een Taak Risico Analyse (TRA) op, waarbij alle voor medewerkers risicovolle taken in kaart zijn gebracht.

Resultaat: Fabriekshal veilig verbouwd, zonder incidenten

Inmiddels is Smurfit Kappa ELCORR in de laatste fase beland: het programmeren van alle installaties die de pallets met karton automatisch met transfercars en liften naar de juiste plek in de hal transporteren. Mede dankzij de integrale aanpak, de intensieve begeleiding van BMD Advies en continu aandacht voor veiligheidsbewustzijn, was het mogelijk de fabriekshal veilig te verbouwen, zonder incidenten. Hierbij kon ook de productie doorgaan.

Quote

Johan Knol, QESH-manager Smurfit Kappa ELCORR BV

“Veiligheid en gezondheid is prioriteit 1 voor Smurfit Kappa ELCORR. We wisten vooraf dat dit een project met vele grote uitdagingen zou worden, ook met betrekking tot veiligheid en gezondheid. Wanneer je constructiewerkzaamheden uitvoert terwijl de productie tegelijkertijd grotendeels doorgaat, dan moet je continu schakelen en inspelen op de situatie. Je komt dan letterlijk ogen en handen tekort om dat in goede banen te leiden. Om die reden besloten we de hulp in te schakelen van extra veiligheidskundigen via BMD Advies. Ramon en Romy namen dit zeer kundig en met passie op zich en wij waren enorm blij met hun ondersteuning. Ramon en Romy: enorm bedankt voor alles en uiteraard ook dankjewel aan Pieter die op de achtergrond de inzet van BMD Advies coördineerde.”

Dit kunnen wij voor u betekenen

Zijn er vragen, of is er op bepaalde vlakken behoefte aan begeleiding, dan staan de BMD-adviseurs voor u paraat.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ramon.vanLeeuwen@bmdzuid.nl  06-15318879 of pieter.diehl@bmdzuid.nl 06-47995226.

TEAM

Ramon van leeuwen
Adviseur
verder lezen >

NIEUWS / BLOG

 AGENDA