Binnenmilieu en de legionellabacterie

Binnenmilieu en de legionellabacterie; ik zie ik zie wat jij niet ziet!productiehal binnenmilieu BMD-Zuid

De veiligheid van medewerkers is van groot belang. Hoe beschermt u uw medewerkers, waar schuilen de gevaren?
Voor het BMD Netwerk van 17 september 2019 van 08:00-10:00 uur inclusief ontbijtbuffet hebben we twee thema’s op de agenda gezet; het binnenmilieu en de legionellabacterie. De heer ing. R.C. Hennep van Kiwa Compliance presenteert deze onderwerpen en geeft inzicht welke mogelijke risico’s in uw bedrijf spelen. U wordt geïnformeerd over het wat, waarom en hoe met betrekking tot het binnenmilieu en de legionellabacterie. Middels een informatieve lezing en vakinhoudelijke uitwisseling helpen we u op weg om de juiste omstandigheden te creëren voor een goed en productief binnenmilieu en het nemen van de juiste maatregelen ten aanzien van de Legionellabacterie.

Aanmelden voor de BMD Netwerkbijeenkomst 17 september in Tilburg.

Binnenmilieu (of Binnenklimaat)

Binnenmilieu (of binnenklimaat) wordt doorgaans verstaan als de lucht: chemische bestanddelen en fysische omstandigheden. De kwaliteit van het binnenmilieu heeft grote invloed op de gezondheid en de beleving van de werkplek. Bij een ongezond binnenklimaat kunnen er gezondheidsklachten ontstaan die tot (onnodig) productiviteitsverlies en ziekteverzuim kunnen leiden.
Voor de werkgever valt het aanbieden van een ‘goede en veilige werkplek’ onder de zorgplicht. Daarbij hoort ook een gezond binnenklimaat.

Veelgehoorde klachten die verband houden met het binnenmilieu zijn:

  • Irritaties aan ogen;
  • Irritaties aan luchtwegen;
  • Verkoudheidsverschijnselen;
  • Hoofdpijn;
  • Concentratieverlies.

Legionellapreventie

De legionellabacterie veroorzaakt de veteranenziekte of legionellagriep. De griepvariant (ook bekend als Pontiac-koorts) is meestal tijdelijk. De veteranenziekte is echter een chronische longaandoening met een mogelijk dodelijke afloop. De ziekte kan ontstaan wanneer mensen de bacterie inademen, bijvoorbeeld door een legionellabesmetting in een douche of via een sproei-installatie.

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de waterleidingen in een pand. Dat betekent ook dat u in sommige gevallen een risicoanalyse moet laten uitvoeren door een bedrijf dat BRL6010-gecertificeerd is.

Aanmelden

Binnenmilieu en de legionellabacterie BMD-ZuidBent u enthousiast en wilt u zich aanmelden voor deze netwerkbijeenkomst?

Kunt u zelf niet deelnemen, of is het thema interessanter voor uw collega? De deelname is per bedrijf, waarbij maximaal drie medewerkers per sessie kunnen deelnemen.

Mocht u meer willen weten over het BMD-Netwerk klik hier, of neem contact op met Sikko Oegema, tel.: 06 50672713 of Diane Dijkstra tel.: 013 8000300.