Energieprijzen explosief gestegen: hoe kunt u de schade beperken?

Blog door Guido Schrijver, energiespecialist

Tijd van historisch lage energieprijzen voorbij
Daar waar we het jaar begonnen met historisch lage energieprijzen, schoten deze de afgelopen maanden enorm de hoogte in. Wat is er aan de hand? Hoe onlogisch het ook klinkt, de hoge temperaturen en de droogte van deze zomer zijn een belangrijke oorzaak. Het airco-gebruik nam fors toe, wat een direct gevolg had voor de elektriciteitsvraag. Daarbij zorgde de droogte voor een laag waterpeil in de rivieren. Hierdoor beschikten de elektriciteitscentrales over minder koelcapaciteit en leverden zij minder energie.

Daar bovenop komt dan ook nog eens de extra energievraag van onze zuiderburen: de kerncentrales in België kampen sinds eind maart 2018 met de nodige problemen. Op dit moment draaien slechts twee van de zeven centrales. Omdat één van de werkende reactoren vanaf 20 oktober a.s. wegens onderhoud buiten werking wordt gesteld, moet men het zeker een maand met slechts één kernreactor doen. De problemen zijn in België voorlopig nog niet opgelost, naar verwachting draaien alle centrales op z’n vroegst in juni 2019 weer.

Om dit alles op te vangen hebben gasgestookte elektriciteitscentrales in de afgelopen periode meer gedraaid dan normaal. Dat heeft dan weer tot gevolg dat er minder gas in de voorraad voor de winter is gestopt. Die wintervoorraad is nu nog niet op pijl, waardoor er sprake is van schaarste en de prijzen waarschijnlijk nog even in de lift zullen blijven.

Ook op wereldschaal gebeurde er het nodige. Door groei van de wereldeconomie zijn de prijzen voor olie- en kolen gestegen. Wat echter nog meer invloed heeft op de energietarieven is CO2. Elektriciteitscentrales moeten CO2-emissierechten betalen, de tarieven hiervoor zijn in de afgelopen 10 jaar tijd niet zo hoog geweest als ze nu zijn.

Hoewel deze ontwikkelingen van alle tijden zijn, de prijzen schommelen immers altijd wel, lijken de nadelige invloeden nu allemaal tegelijk te komen. De periode van historisch lage energieprijzen ligt dus voorlopig achter ons.

Een goede inkoopstrategie
Wanneer uw energiecontract eind van dit jaar afloopt en u nog een nieuw contract moet afsluiten, houd er dan rekening mee dat de energieprijzen fors hoger liggen dan die in het afgelopen jaar. De focus zal daarmee helaas verschuiven van inkoopbesparing naar schadebeperking: het wordt hoe dan ook duurder. Jammer genoeg beschikken wij BMD-adviseurs niet over een glazen bol waarin wij kunnen zien hoe de prijzen zich de komende periode gaan ontwikkelen.

Wat dan de beste inkoopstrategie is, hangt daarom vooral af van de wensen en mogelijkheden van uw bedrijf: zit u zo’n beetje op het maximale budget wat u kunt vrijmaken voor energie, dan kunt u overwegen om een nieuw contract voor een aantal jaren af te sluiten. Dan weet u in elk geval waar u aan toe bent, mochten de energieprijzen blijven stijgen. Hebt u de ruimte om meer risico te nemen en durft u in te zetten op een prijsdaling, dan kunt u een contract voor kortere periode afsluiten of zelfs kiezen voor een variabel contract.

Als uw contract eind 2018 afloopt, is er wel haast geboden. Bij de meeste contracten is sprake van een opzegtermijn van een maand, en moet een nieuw contract dus eind november afgesloten zijn. Wacht u langer, dan zit u aan uw huidige contractvoorwaarden vast.

Persoonlijk advies
Meer weten? Maak snel een afspraak met mij, of met een van mijn collega’s Mattie Harks en Frank von Reeken. Wij komen graag bij u langs om de voors en tegens aan u voor te leggen en u te helpen bij het kiezen van de strategie die het beste bij uw bedrijfsvoering en wensen past.