Energieontwikkelingen: Ongekende stijgingen

Het is een in vele opzichten bewogen jaar geweest. Onzekerheid is voor vele ondernemers het kernwoord geweest in 2021. “Kan ik mijn personeel nog wel behouden, mogen we openblijven en zo ja tot hoe laat, in hoeverre zal de overheid ons verder steunen, wat doe ik met mijn voorraden, moeten we het roer omgooien. ”etc. etc.. Naast alle onzekerheden zijn er ook nog de kosten die in veel gevallen enorm zijn gestegen, denk aan de kosten voor plastic, hout en energie.

En met name de laatste zorgt voor heel veel onrust onder bedrijven, en dan vanzelfsprekend bij de ondernemers welke een variabele overeenkomst hebben lopen.

North Stream 2, bijna klaar voor gebruik

Er is al jaren veel te doen over de tweede gasleiding die West-Europa rechtstreeks met Rusland verbindt: North Stream 2, oftewel NS2. NS2 draagt bij aan de voorzieningszekerheid van Europa.  Omdat de leiding door de Oostzee loopt, is het gastransport niet afhankelijk van beslissingen die doorvoerlanden nemen. In 2015 werd het project dan ook enthousiast gelanceerd door een internationaal samenwerkingsverband, bestaande uit het Russische Gazprom, Duitse Wintershall, Duitse Uniper, Franse Engie en Brits/Nederlandse Shell.

Amerika was niet blij met het versterken van de directe transportroute naar Duitsland, omdat dit van invloed zou zijn op hun eigen concurrentiepositie ten aanzien van Amerikaans LNG. Onder dreiging van Amerikaanse sancties, trokken de Westerse bedrijven zich stuk voor stuk terug uit het project, inclusief Nederlandse baggeraar en pijpenlegger Allseas. Desondanks werd de leiding voltooid en technisch in orde bevonden, maar het is nog onduidelijk hoe het nu verder gaat.

Voor het gerenommeerde bureau Oxford Institute of Energy Studies (OIES) was dat aanleiding om een bondige analyse van mogelijke uitkomsten te publiceren. Een belangrijke vraag daarbij is hoe de organisatorische certificering van de pijpleiding zal verlopen. De operator van NS2 heeft gevraagd om certificering als Independent Transmission Operator (ITO).

Dat past volgens de analyse bij de eisen van de EU, maar Duitsland zou liever een volledige eigendom-opsplitsing zien. Daarom ziet OIES als meest waarschijnlijke uitkomst een tijdelijke ad hoc certificering als ITO, zodat het gas nog deze winter en mogelijk zelfs nog voor het einde van het jaar, kan stromen. Daarna kan het zijn dat de tijdelijke instemming wordt omgezet in een definitieve goedkeuring, maar het kan ook zijn dat de discussies zich nog jaren voortslepen.

Marktprijzen

OPEC heeft per video vergaderd en besloten om de productie te verhogen overeenkomstig de reeds in april 2021 gemaakte afspraken. De Amerikaanse president Biden had OPEC juist opgeroepen om de productie verder te verhogen, maar dat gebeurt dus niet. Vooralsnog is dat echter niet aan de prijzen te merken. De levering korte termijn prijs voor Brent daalde juist begin november, vanwege een hogere voorraad in de VS dan verwacht. Met die daling kwam een einde aan de gestage stijging gedurende de maand oktober. Begin oktober bedroeg de prijs voor Brent een kleine 78 USD/bbl, steeg tot bijna 86 USD/bbl en daalde begin november naar pakweg 82 USD/bbl.

Kolen

Door de extreem hoge prijzen voor aardgas draaien kolencentrales op volle toeren. Begin oktober, toen de gasprijzen tot grote hoogte stegen, gingen ook de kolenprijzen door het dak, mede vanwege tekorten in China. Vooral levering op korte termijn doorbrak alle records: 273 USD/ton voor levering in november. Levering 2022 was op dat moment maar liefst 90 USD/ton goedkoper. China stak echter veel moeite in het verhogen van de productie en ook door daling van de gasprijzen werd druk van de ketel gehaald. De prijzen daalden gestaag tot eind oktober richting 130 USD/ton voor maand vooruit en 100 USD/ton voor levering in 2022. Begin november stegen aardgasprijzen weer en trokken ook de kolenprijzen omhoog.

Net als de kolenprijzen, piekte ook de prijzen voor emissierechten op 5 oktober: bijna 65 EUR/ton, om vervolgens te schommelen rond 60 EUR/ton de rest van oktober.

Elektriciteit

Net als de kolenprijzen, werden de prijzen voor elektriciteit in oktober zwaar beïnvloed door de gasprijzen. Ook hier een piek op 5 oktober van maar liefst een kleine 270 EUR/MWh voor levering basislast in de winter en 160 EUR/MWh voor levering basislast 2022. Vervolgens gleden de prijzen omlaag om de maand te eindigen rond 160 EUR/MWh voor de winter en 111 EUR/MWh voor 2022. Begin november duwden stijgende gasprijzen ook de elektriciteitsprijzen weer omhoog.

Gas

Vooral de gasprijzen voor levering deze winter zijn door dreigende krapte extreem hoog. Begin oktober leek er zelfs paniek uit te breken met prijzen voor levering november die op 6 oktober intraday kortstondig zelfs 160 EUR/MWh aantikten om een dag later rond 95 EUR/MWh te schommelen. Leveringen 2022 gedroegen zich lang zo extreem niet, maar ook daar werd op 5 oktober de pittige prijs van bijna 66 EUR/MWh gehaald. Vervolgens daalden de prijzen door toezeggingen van producenten en relatief warm weer.  Begin november lagen de winterprijzen nog rond 63 EUR/MWh, maar informatie over relatief geringe transportcapaciteit die is geboekt voor Russisch gas, lieten de prijzen op 3 en 4 november weer met ruim 10% stijgen. Tot begin december is er vervolgens in een maand tijd zo’n 25 ct per m3 bijgekomen op de CAL 22 tarieven, voornamelijk het gevolg van de Russische dreiging richting de Oekraïne…Waar dit gaat eindigen weet niemand, maar dat er dalingen aan zitten te komen is onvermijdelijk. De algehele verwachting is dat dit ergens in het voorjaar van 2022 moet gaan gebeuren.

BMD Advies blijft de markt volgen

Wij blijven de energieontwikkelingen op de markten nauwlettend volgen. Alleen op die manier kunnen we de juiste looptijd en de op maat gemaakte inkoopstrategie bepalen.
Hieronder vind je de ruwe ontwikkelingen van de “kale” gas– en elektraprijzen vanaf 1 januari 2018. Voor de actuele inkooptarieven en inkoopstrategie kun je vanzelfsprekend contact met ons opnemen. BMD energie specialisten 013 8000300.

2. Verlaging energiebelasting 2022

energiebelasting BMD AdviesIn Nederland betalen we allemaal belasting over het energieverbruik. Dit is in 1996 in het leven geroepen om het efficiënt gebruik van energie te stimuleren, oftewel het ontmoedigen van energieverbruik.

Om de energietransitie te versnellen is de energiebelasting, en dan met name die op aardgas, inmiddels meerdere malen fors verhoogd. Wanneer we de energierekening van een gemiddeld huishouden bekijken, dan bestaan de kosten voor 45-50% uit overheidsheffingen.

Door de enorme stijging in de tarieven voor elektriciteit en gas gedurende 2021 heeft de overheid besloten om de energiebelasting op elektriciteit te gaan verlagen voor zowel consumenten als het bedrijfsleven.

De genoemde maatregelen hieronder zijn nog niet als definitief gecommuniceerd, maar de verwachting is wel dat deze maatregelen uitgevoerd zullen worden.

Consumenten en MKB-Bedrijven
Op 15 oktober 2021 heeft het kabinet besloten om consumenten en MKB-Bedrijven tegemoet te komen in de gestegen energiekosten. Voor het kalenderjaar 2022 wordt de heffingskorting verhoogd van € 461,62 naar € 681,63 exclusief btw per jaar.

Daarnaast zal in de 1e schijf van de energiebelasting (1 tot 10.000 kWh) het tarief worden verlaagd van 0,09428 €/kWh naar 0,03679 €/kWh.

Met een verbruik van 5.000 kWh levert dat een besparing op van € 507,46 exclusief btw.

Beide maatregelen hebben ook invloed op bedrijven die meer dan 10.000 kWh verbruiken, maar hoe hoger het verbruik is des te kleiner de impact van deze maatregel.

MKB-bedrijven met een hoger energieverbruik
Op verzoek van de Tweede Kamer past het kabinet ook de energiebelasting aan voor MKB-Bedrijven met een hoger energieverbruik.

Naast de 1e schijf van de energiebelasting wordt volgend jaar ook het tarief in de 2e en 3e schijf verlaagd. Hieronder staan alle voorlopige getallen op een rijtje.

2021 2022
Schijf 1 (0-10.000 kWh) 0,09068 €/kWh 0,03679 €/kWh
Schijf 2 (10.000-50.000 kWh) 0,05164 €/kWh 0,04361 €/kWh
Schijf 3 (50.000-1.000.000 kWh) 0,01375 €/kWh 0,01189 €/kWh
Heffingskorting -€461,62 -€681,63

3. Klant aan het woord: Verkooijen Veem B.V. over energiebesparing en duurzame energie

Verkooijen duurzame energie BMD AdviesIn deze klant aan het woord hebben we een gesprek met Guus Verkooijen van het bedrijf Verkooijen Veem B.V. over energiebesparing en duurzame energie. Zij zijn klant van het eerste uur. De relatie tussen Verkooijen en BMD Advies bestaat dan ook al 30 jaar.

Guus Verkooijen: “Het contact is in 1991 ontstaan toen mijn vader aanwezig was bij een milieu voorlichting bij de Kamer van Koophandel. Daar is hij in aanraking gekomen met Henk Krols. In de beginjaren heeft BMD Advies ons enorm veel ondersteund bij allerlei milieu onderwerpen. Er speelden veel uitdagingen en het was te veel voor een klein bedrijf om daarvan alle kennis in huis te hebben.

Daarnaast begeleidt BMD sinds 2013 ons bij het afsluiten van de energiecontracten en hebben wij BMD Advies ook gevraagd om ons te helpen met het traject voor zonnepanelen.

Lees alles over de advisering van BMD Advies bij Verkooijen Veem B.V.

4. Vlog energielabel C 

label C BMD AdviesVanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoren groter dan 100m2 voorzien van een energielabel C of hoger. Heeft het kantoor geen label C? Dan wordt het gesloten! Wil jij nu ook weten hoe je kan voldoen aan de label C verplichting? Kijk dan hieronder dit korte filmpje en kom al meer te weten over de label C verplichting? Voor meer informatie neem contact op met Jaap van de Sande (jaap.vandesande@bmdzuid.nl – 06-82715235)