Energieontwikkelingen: SDE Subsidie systeem

Ook deze periode is het spannend op het gebied van energie en de recente ontwikkelingen. Sinds de liberalisering van de energiemarkten, ruim 20 jaar geleden, heeft de energiemarkt menige prijsschok laten zien.  Die schokken deden zich vooral voor op de korte termijnmarkten. Prijsstijgingen en -dalingen op de langere termijnmarkten in de afgelopen decennia verbleken echter bij de gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Zo gaat bijvoorbeeld de prijssystematiek van het SDE-subsidiestelsel er vanuit dat over een langere periode gezien, daling van de gemiddelde marktprijzen met meer dan 1/3e vrij extreem is. Tegenwoordig kan zo’n stijging of daling zelfs van de ene op de andere dag optreden. Daarmee legt de huidige energiemarkt tevens een grote zwakte van het SDE-subsidiesysteem bloot: dat de steunbetalingen slechts één richting kennen.

Marktprijzen energie

Olie

In de loop van januari 2022 zijn de olieprijzen gestaag gestegen. Ondanks de OPEC afspraak om de olieproductie in maart verder op te voeren, steeg de prijs voor Brent van 79 USD/bbl begin januari door naar dik 92 USD/bbl begin februari. Oliehandelaren hebben er blijkbaar weinig vertrouwen in dat de extra productie ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Van de eerdere overeengekomen verhogingen van de olieproductie is namelijk weinig terecht gekomen.

Kolen

Het grootste deel van januari volgde kolenprijzen het patroon van olieprijzen, maar in de laatste week van januari kwam daar verandering is. Gedreven door een sterke daling van korte termijn gasprijzen, daalden ook de korte termijn kolenprijzen. Levering steenkool in 2023 daarentegen hield stand. De prijs voor dit product steeg van ruim 90 USD/ton begin januari naar dik 113 USD/ton begin februari, maar levering maart 2022 is met een prijs van bijna 160 USD/ton fors duurder.

CO2 emissierechten

Net als in december, lijken de prijzen voor CO2 emissierechten zowel de beneden- als de bovengrens uit te testen. De prijzen schommelden namelijk tussen 80 en 90 EUR/ton, met in de eerste dagen van februari een uitbraak door het plafond van 90 EUR/ton en dan ook meteen goed, met een stijging naar ruim 94 EUR/ton. Vooralsnog is er weinig bekend over de reden voor deze stijging.

Elektriciteit

Ten opzichte van de stormachtige prijsbewegingen in december, lijkt de rust weer enigszins teruggekeerd te zijn op de elektriciteitsmarkt. Wel is die rust relatief, want de prijzen voor basislast 2023 bewogen gelijkmatig tussen 139 EUR/MWh aan het begin en einde van de maand januari en als vloer in de badkuip 108 EUR/MWh halverwege de maand. Levering basislast in het tweede kwartaal vertoonde grotere schommelingen tussen 150 EUR/MWh en een kleine 207 EUR/MWh, en om de maand af te sluiten rond 180 EUR/MWh.

Gas

Door de berichten over LNG-tankers, (tijdelijk) toegenomen export vanuit Rusland en vooral het zachte weer, leek ook de gasmarkt weer in rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen. Helaas is en sprake van een toenemende dreiging aan de Russisch-Oekraïense grens hetgeen kan zorgen voor een opdrijving van de tarieven. Begin februari lagen de gasprijzen voor levering op korte termijn rond het niveau van begin januari: ongeveer 75 EUR/MWh. Levering in de komende jaren werd gedurende de maand januari wel gestaag duurder.

Wij blijven de ontwikkelingen op de markten nauwlettend volgen. Alleen op die manier kunnen we de juiste looptijd en een op maat gemaakte inkoopstrategie bepalen.
Hieronder de ruwe ontwikkelingen van de “kale” gas – en elektraprijzen vanaf 1 januari 2018. Voor de actuele inkooptarieven en inkoopstrategie kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen. BMD energie specialisten 013 8000300.

2. Fiscale aftrek energielijsten 2022

Nieuwe kansen Energie-investeringsaftrek

fiscale aftrek BMD AdviesOok dit jaar heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de Energielijst in het kader van de fiscale regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) geactualiseerd en gepubliceerd. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van waterstof zijn een belangrijke verandering op de Energielijst 2022. Hiervoor zijn bedrijfsmiddelen toegevoegd die in aanmerking komen voor fiscale aftrek.

€ 149 miljoen beschikbaar

Op de Energielijst 2022 staan alle innovatieve en duurzame energie-investeringen waardoor ondernemers fiscaal voordelig kunnen investeren via de EIA. Er mag 45,5% van de kosten van de energie-investering in mindering gebracht worden op de fiscale winst. Hiermee is een EIA-voordeel van 10,6% mogelijk. Bovendien heeft jouw bedrijf ook de gebruikelijke afschrijving voor jouw investering en een lagere energierekening. In 2022 is een budget van € 149 miljoen beschikbaar voor deze regeling.

Meer lezen over de kansen en andere interessante regelingen?

3. Klant aan het woord: Trimble Europe B.V.

duurzame energie Trimble BMD AdviesVandaag spreken we met Enzio Hermkens European Distribution Manager bij Trimble Europe B.V. in Best over energiebesparing en duurzame energie.

Ervaringen rond de collectieve inkoop energie, zonnepanelen de besparing op de energieaansluiting en het installeren van beweging sensoren en ledverlichting. Over het proactief meekijken naar mogelijkheden!

“Ik beveel BMD Advies zeker aan bij andere bedrijven. Het heeft ons alleen maar goede zaken gebracht. We hebben flinke besparingen gemaakt, de projecten zijn op professionele wijze begeleid en de adviseurs hebben kennis van zaken. Ook kijken ze verder, waardoor we op onze energieaansluiting wisten te besparen.”

Lees hoe wij proactief meekijken naar de mogelijkheden bij Trimble Europe B.V.

4. Webinar Energietransitieladder 

Webinar EnergietransitieladderDonderdagmorgen 24 februari 10:00 uur geeft Jaap van de Sande een kosteloze Webinar over de Energietransitieladder. Je kan je vandaag en morgen nog aanmelden om hier aan deel te nemen.  Kun je niet op 24 februari? Meld je dan alsnog aan! Onze Webinars worden opgenomen en we sturen achteraf de replay naar iedereen die zich inschrijft. Zo kijk je tot 14 dagen na het Webinar zijn verhaal terug.

Informatie over de volledige inhoud van het Webinar en aanmelden kan je op de BMD Advies website