1. Energie ontwikkelingen: Plafond in zicht?

Iedereen heeft het de afgelopen weken ongetwijfeld meegekregen in het nieuws: de energietarieven zijn naar recordhoogtes gestegen en het einde lijkt nog altijd niet in zicht. Met name de inkooptarieven voor 2022 zijn nog altijd onverminderd hoog.
Op dit moment is er zelfs sprake van een energiecrisis. Diverse grootverbruikers zoals kunstmestfabriek Yara en zinksmelter Budelco hebben vanwege de hoge prijzen  inmiddels al besloten delen van het productieproces stil te leggen.

Marktomstandigheden Europa, Nederland en China

Vanwege de extreme marktomstandigheden woeden op dit moment in heel Noordwest Europa discussies over prijzen en leveringszekerheid. Vooralsnog gaat deze in Nederland vooral over de prangende vraag waarom Nederland geen strategische gasreserves heeft in de vorm van opslag of lange termijn inkoopcontracten, echter is er ook aandacht voor de rol van gascontracten en noodleveranciers.
China heeft op dit moment een ernstig tekort aan alle vormen van energie. Elektriciteit is op rantsoen en de overheid heeft de energiebedrijven opgedragen kosten nog moeite te sparen om aan voldoende gas, kolen en olie te komen. In Europa is het vooral gas voor aanstaande winter waar het mogelijk aan kan ontbreken en de Chinese opdracht kosten nog moeite te sparen, verkleint de kans dat Europa extra LNG kan aantrekken om de dreigende tekorten op te vangen. Weliswaar heeft Noorwegen aangegeven bereid te zijn deze winter 2 miljard m3 extra te leveren, maar dat aanbod weegt niet eens op tegen de ruim 4 miljard m3 waarmee Nederland de komende winter de gasproductie in Groningen terugschroeft. Daarbij is de situatie op de energiemarkten momenteel uiterst volatiel. Informatie over marktprijzen loopt uiteraard altijd achter op actuele gebeurtenissen, maar onder de huidige omstandigheden is de kans bijzonder groot dat informatie al is achterhaald voordat het gepubliceerd wordt.

Olie-Aardgas-Kolen- en Elektriciteitsprijzen

In september stegen de olieprijzen gestaag. De opwaartse prijsdruk wordt vooral veroorzaakt door het vermoeden dat de vraag hoger is dan de productie met vooral China als grote aanjager. Eind september bleek echter dat de voorraden in de VS hoger zijn dan waar analisten vanuit gingen, waardoor de prijzen stabiliseerden. Begin september lag de prijs voor Brent rond 72 USD/bbl, terwijl begin oktober de prijs een kleine 78 USD/bbl bedroeg.

Vanwege de extreem hoge prijzen voor aardgas stappen elektriciteitsproducenten waar mogelijk over op steenkool en dat in concurrentie met China. Die toenemende vraag heeft behoorlijke prijsimplicaties. Die prijs steeg voor levering cal ‘22 van dik 116 USD/ton begin september naar zo’n 150 USD/ton begin oktober. Dat is nog relatief goedkoop ten opzichte van levering op korte termijn waarbij levering in oktober ‘21 maar liefst 218 USD/ton opbrengt en december ’21 203 USD/ton noteert.

De hoge inzet van kolen betekent dat elektriciteitsproducenten veel CO2 rechten nodig hebben. Met een terugval in prijs halverwege september, bewegen de prijzen voor emissierechten echter overwegend opwaarts, tot zelfs kortstondig boven 64 EUR/ton.  Begin september lag de prijs op bijna 61 EUR/ton, eind september rond de 63 EUR/ton.

Het prijspatroon voor elektriciteit had in september veel overeenkomsten met het verloop van kolenprijzen. Gestaag liepen de prijzen voor levering basislast 2022 op van zo’n 87 EUR/MWh begin september naar 120 EUR/MWh begin oktober.

Verlaging energiebelasting

Inmiddels heeft de overheid vanwege alle ontwikkelingen besloten de energiebelastingen voor het komend jaar te gaan verlagen. Het gaat dan om een extra belastingkorting op de energierekening én daar bovenop een verlaging van het belastingtarief op elektriciteit in 2022.
De belastingkorting op de energierekening wordt verhoogd met €230 inclusief btw en  het belastingtarief op elektriciteit (eerste schijf) gaat omlaag met 8,4 cent inclusief btw. Deze tijdelijke maatregelen gelden voorlopig voor het jaar 2022.
Het kabinet heeft vanzelfsprekend alleen directe invloed op het belastingdeel van de energierekening. De sterke stijging van de energie nota, vanwege de oplopende prijzen op de gas- en elektriciteitsmarkt, kan dus slechts voor een deel door de overheid worden beperkt. Het kabinet trok onlangs in totaal 2,7 miljard euro uit voor de compensatie van huishoudens en 0,5 miljard euro voor bedrijven

BMD Advies blijft de markt volgen

Wij blijven de ontwikkelingen op de markten nauwlettend volgen. Alleen op die manier kunnen we de juiste looptijd en de op maat gemaakte inkoopstrategie bepalen.
Hieronder vind je de ruwe ontwikkelingen van de “kale” gas– en elektraprijzen vanaf 1 januari 2018. Voor de actuele inkooptarieven en inkoopstrategie kun je vanzelfsprekend contact met ons opnemen. BMD energie specialisten 013 8000300.

2. Nieuwe Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

subsidieregeling MKBDe organisatie Urgenda is door de rechter in het gelijk gesteld dat de Nederlandse overheid te weinig doet om de zelfgemaakte afspraken na te komen. De overheid heeft daarom onder andere een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen: de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Het doel van de regeling is om MKB’ers met deze regeling te ondersteunen energie te besparen en te verduurzamen. De regeling loopt van 1 oktober 2021 tot en met 30 september 2022.

De regeling geeft subsidie voor de kosten voor energieadvies en ondersteuning bij het verduurzamen van uw bedrijfspand en/of bedrijfsvoering. Dit is onder te verdelen in twee mogelijkheden:

  1. Het uitvoeren van onderzoek op maat naar de energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelen;
  2. Ondersteuning bij het realiseren van de maatregelen.

Lees alles over de mogelijkheden voor jouw bedrijf

3. Klant aan het woord: SNA Europe over energiebesparing en duurzame energie

SNA Europe energie BMD AdviesIn deze ‘klant aan het woord’ Peter van de Westerlo, Facility, Maintenance, Environmental Health & Safety Manager bij SNA Europe [Benelux] B.V. (SNA Europe) in Helmond over energiebesparing en duurzame energie.

De samenwerking duurt inmiddels ruim 12 jaar, wat daarmee volgens Peter van de Westerlo genoeg zegt over de relatie. “De samenwerking met BMD Advies zorgt binnen SNA Europe voor voldoende focus op alle gebieden zoals veiligheid (Arbo), milieu maar ook energie!!”

Zo heeft BMD Advies al in 2010 op het gebied van energie op no cure no pay basis voor SNA Europe de energiecontracten en facturen doorgelicht. Heeft Henri Oligschläger van BMD Advies voor SNA Europe een energiebesparingsonderzoek uitgevoerd, een bijbehorend bedrijfsenergie-plan opgesteld en een EED Energie-audit uitgevoerd. En onlangs heeft SNA Europe aan BMD Advies opdracht gegeven om via het uitvoeren van een Zonnetoets. Een eerste stap om te bekijken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van duurzame energie, en dan in het bijzonder zonne-energie in de vorm van een zon-PV-installatie.

Lees alle resultaten en voordelen voor SNA Europe

4. Open deuren of niet? 5 tips rond besparen op energie 

Vanwege alle marktontwikkelingen is besparen op energie belangrijker dan ooit tevoren. Er valt altijd nog ‘winst’ te behalen. In het kort 5 tips die de moeite waard zijn om te onderzoeken. Zijn het open deuren of niet?

1.Bespaar energie met ledverlichting
Een energiebesparende stap die bijna iedere onderneming in het mkb kan zetten is ledverlichting installeren. Zo bespaar je 50% tot 65% per jaar op de kosten voor elektriciteit. En omdat je ledlampen kunt dimmen en veranderen van kleur, creëer je makkelijk de juiste sfeer in je pand.

2.Zet apparaten automatisch uit
Het loont om apparatuur buiten werktijden automatisch uit te zetten. Van waterkoelers en koffieautomaten tot computers en beeldschermen. Heb je displays in je bedrijfspand? Sluit die dan aan op de centrale lichtschakelaars. Ze schakelen dan tegelijk uit met de rest van de elektriciteit in het pand.
3.Houd de koeling van je pand stabiel

In welke branche je ook werkt, er zijn verschillende manieren om je bedrijfspand op temperatuur te houden.

4.Blokkeer de thermostaatkranen
Blokkeer bijvoorbeeld de thermostaatkranen helemaal of voor een deel. Zo wordt het in je pand niet warmer dan een bepaalde temperatuur. Ook niet als werknemers de thermostaat verder opendraaien.

5.Koppel de koeling aan het klimaatsysteem
Je pand tegelijkertijd opwarmen en afkoelen is zonde van de energie. In veel branches zetten werknemers de koeling met de hand aan. De verwarming schakelt dan automatisch aan om op te warmen. Het omgekeerde gebeurt ook. Dit ga je tegen door de koeling te koppelen aan je klimaatsysteem. Dat bespaart je kosten én energie.

Onze energiespecialisten komen in de praktijk vaak bedrijven tegen die de bovenstaande acties (nog) niet hebben doorgevoerd. Soms omdat het bedrijf niet weet waar te beginnen. Of omdat het inzicht ontbreekt welke actie welk resultaat oplevert. BMD Advies kijkt graag met jullie mee om te bepalen wat het meeste loont. Neem gerust contact op met een van onze BMD Energiespecialisten, info@bmdzuid.nl of 013 8000300. Wij helpen graag!