EKI BV-Energie & Besparing

Klant aan het woord over Energie & Besparing

EKI Energie & Besparing BMD AdviesAan doorzettingsvermogen ontbreekt het niet bij familie van der Tol-Peters, eigenaar van rubber- en schuim producent EKI en Papierfabriek Nijmegen. Toen het familiebedrijf de kans kreeg de voormalige Sappi fabriek te kopen, zijn ze in het diepe gesprongen.
En van het begin af aan stond 1 onderwerp voorop: Duurzaamheid! In deze ‘klant aan het woord’ Chantal Peters over Energie & Besparing.

Sinds 1875

Familiebedrijf EKI bestaat al 146 jaar en is één van Nijmegens oudste bedrijven. Bart van der Tol is de zevende generatie die aan het roer staat. EKI produceert standaard en maatwerk rubber en foam producten in eigen beheer en levert deze door heel Europa aan bouw, industrie en groothandel. Van afdichtingsbandjes in kozijnen voor bouwbedrijven tot hoogwaardige rubber blokjes voor windmolens. EKI is tevens toeleverancier van afdichtingsschuim voor grote overheidsorders van medische mondkapjes.

Vanwege groei verhuisde EKI in 2020 vanuit een terrein van 15.000 m2 naar een terrein van 65.000 m2 van de oude papierfabriek Nijmegen (industrieel erfgoed). Momenteel is 20.000 m2 door EKI in gebruik. De andere 45.000 m2 wordt ingezet door Papierfabriek Nijmegen, waar o.a. toffe tv producties, shoots en bijvoorbeeld concepten als een pop-up restaurant ‘Proefdruk’ en een coronateststraat plaatsvinden. Allemaal onder 12 verschillende daken, waar bijna 10.000 zonnepanelen (6 voetbalvelden) op liggen. Creatief, innovatief en duurzaam/klimaatneutraal ondernemerschap!

Chantal Peters

Chantal Peters: “Eén van onze doelstellingen was om dit complex op allerlei vlakken te gaan verduurzamen. Met een gigantisch dakoppervlak wekt KIEN24 – de naam van ons zonnepark – sinds 2020 met ruim 8.000 panelen en een grootte van ca 6 voetbalvelden genoeg duurzame energie op voor EKI en worden ook zo’n 800 huishoudens voorzien van onze groene stroom via leverancier Van de Bron.”

BMD Advies heeft de familie van der Tol-Peters op energiegebied bijgestaan:

Chantal Peters: “Een van de partijen die we hebben ingeschakeld voor de begeleiding in dit complexe traject is BMD Advies Zuid-Nederland.
Frank von Reeken van BMD Advies verzorgde reeds de energie inkoop voor onze studenten accommodatie Huize Sonnaville en heeft ons in dit gigantische project o.a. bijgestaan op het gebied van de teruglever- en meetcontracten, monitoring, inkoop van onze energie en de GVO (Garanties van Oorsprong) contracten. Voor ons was het zeer prettig dat Frank ons een beetje wegwijs heeft gemaakt in de ondoorzichtige energiewereld en voor ons de contacten met alle partijen heeft onderhouden en de benodigde overeenkomsten namens ons heeft afgesloten. Dit heeft ons veel tijd en geld bespaart uiteindelijk.”

Andere duurzame facetten:

Chantal Peters: “Ons pand is naast het gigantische zonnepark voorzien van tal van andere duurzaamheidsfacetten. U kunt hierbij denken aan warmtepompen, pellet kachels, een nieuw geïsoleerd dak en LED verlichting. Hierdoor is ons nieuwe pand volledig klimaatpositief en heeft het een A++ energielabel gekregen!
Ons zonnepark heeft een totaal vermogen van 2,65 Megawatt en produceert jaarlijks ruim 2.000.000 kWh duurzame stroom. Hierdoor produceren wij jaarlijks 1.000.000 kg minder CO2 uitstoot.
Dankzij pellet kachels wordt de 25.000 m2 die we voor ons productieproces bij EKI gebruiken verwarmd en onze milieuvriendelijke warmtepompen zorgen voor de verwarming van het kantoor. Hierdoor zijn wij volledig onafhankelijk van het gas. Daarnaast hebben wij het pand nog voorzien van LED verlichting en hebben wij een volledig nieuw geïsoleerd dak laten plaatsen. Hierdoor zijn wij klimaatpositief en hopen wij ons steentje bij te dragen aan een betere en groenere wereld.”

Meer informatie over EKI BV en de Papierfabriek Nijmegen en haar mogelijkheden vind u op resp. www.eki.nl  en  www.papierfabrieknijmegen.nl

Voor meer informatie over de energiedienstverlening van BMD Advies kunt u terecht op onze site www.bmdzuid.nl/energie-besparing of contact opnemen met Frank von Reeken, energiespecialist, te bereiken via het nr. 013-8000300.