Een QHSE-professional heeft het mooiste beroep ter wereld

Blog door: Jeroen Verkuyl.

QHSE-professional blog BMD AdviesHet mooiste beroep

Een QHSE-professional heeft volgens mij het mooiste beroep ter wereld. Want wie mag zich dagelijks bezighouden met het beter, gezonder, veiliger en duurzamer maken van de werkomgeving? En omdat juist bedrijven de grootste impact op de algemene duurzaamheid van onze planeet hebben, staat de QHSE-professional ook nog eens in de frontlinie van het groeiende vredesleger tegen vervuiling en verspilling.

Waardering eervolle positie

Helaas ervaren maar weinig QHSE-professionals de waardering die bij deze eervolle positie past. Integendeel; tegenwoordig moet de QHSE-professional sterk in zijn schoenen staan! De medewerkers beschouwen de QHSE-professional nogal eens als een fanatieke specialist: irritant, betweterig en onrealistisch. Het eigen management biedt wel ondersteuning, maar aarzelend en geeft de QHSE-professional regelmatig het gevoel een manager te zijn die heult met een weerbarstige overheid.

Slagkracht QHSE-professional

Het gevolg van deze ongemakkelijke situatie is, dat het de slagkracht van de QHSE-professional beperkt. Welke verbeteringen hij of zij ook invoert, het bedrijf wordt er nauwelijks gezonder, veiliger en duurzamer van. Dit tast vervolgens weer de positie van de QHSE-er aan en veroorzaakt een neerwaartse spiraal.
De belangrijkste oorzaak is de geringe verbinding en betrokkenheid van de medewerkers binnen het bedrijf. Dit is naar onze overtuiging een essentiële missing link. Medewerkers (en zelfs management) doen niet altijd echt mee met noodzakelijke QHSE-maatregelen  en bieden weerstand. Het uitblijven van een positief resultaat wordt vervolgens de QHSE-professional toegerekend.

Doorbreken neerwaartse spiraal

BMD Advies Zuid-Nederland helpt de QHSE-professional om deze neerwaartse spiraal structureel te doorbreken. Wij, Bas Schevelier, Pieter Diehl en ondergetekende, beschikken over expertises en methodieken om de genoemde verbinding tussen medewerkers en QHSE-maatregelen weer te herstellen, zodat de beoogde verbeteringen op QHSE-terrein er daadwerkelijk komen. Vanuit onze jarenlange opgedane ervaring  helpen wij bedrijven graag met duurzame strategieontwikkeling, veiligheids-/cultuurprogramma’s, teamontwikkeling en leiderschapstrajecten. Door het invullen van deze ‘missing link’ willen wij de QHSE-professional weer in het zadel te helpen, zijn/haar slagkracht vergroten in de strijd voor een betere, duurzame wereld.

Nog even en dan is het zover

Houd de website in de gaten, want nog even en dan is het zover. BMD Advies beschrijft binnenkort op de website hoe wij onze expertises, methodieken en ervaring inzetten om de verbinding tussen de medewerkers en QHSE-maatregelen te optimaliseren. Tijdens de kosteloze online bijeenkomst Persoonlijk leiderschap voor (QHSE-)managers op 8 april wordt er wel al een tipje van de sluier opgelicht.

Ik kan niet wachten om samen met mijn collega’s voor BMD Advies aan de slag te gaan om de QHSE-professional in het zadel te helpen. En ik kijk er reikhalzend naar uit om binnen afzienbare tijd met veel QHSE-professionals in contact te komen.

Tot snel,

Jeroen Verkuijl
06 27047534