Blog door Anne Ter Beek

blog AERIUS-berekening-BMD AdviesAERIUS-berekening in een slaapkamer

Op dit moment maak ik een AERIUS-berekening vanachter een bureau in een slaapkamer in plaats van ons kantoor. Het is een onwerkelijke situatie, Corona. We zijn ineens bang om elkaar aan te raken en blijven op advies van het RIVM zoveel mogelijk thuis. Gelukkig is dit een tijd waarin we makkelijk thuis kunnen werken met een internetverbinding en een online werkplek. Contact met collega’s heb ik, net als een groot deel van Nederland, alleen op afstand via de telefoon of videogesprekken. Dat werkt toch minder prettig, al begint het nu na een paar weken wel te wennen en lijkt mijn hond het wel gezellig te vinden.

Op zoek naar oude milieuvergunningen

Voor veel AERIUS-berekeningen moeten we situaties met elkaar vergelijken: de situatie op moment dat het Natura 2000-gebied is aangewezen en de beoogde situatie. Sommige Natura 2000-gebieden zijn ruim 25 jaar geleden aangewezen: op 10 juni 1994. Maar hoe brengen we die situatie in beeld? Administratie van die tijd is vaak niet meer aanwezig binnen bedrijven. We gebruiken daarom de milieuvergunningen die toen vigerend waren. Ook die vergunningen zijn vaak niet meer aanwezig binnen bedrijven, maar gelukkig hebben gemeentes en provincies de plicht om dit soort stukken te bewaren in hun archief. We vragen die vergunningen daarom vaak op bij gemeentes.

Gemeentehuizen in een Corona-tijdperk

Maar nu zitten we in een Corona-tijdperk. Waarin ook de gemeentehuizen uitgestorven zijn omdat ook ambtenaren thuis moeten werken. Daardoor is het dus even niet mogelijk om het gemeentearchief in te duiken op zoek naar een antieke vergunning. Als de vergunningen écht niet aanwezig zijn bij de betreffende bedrijven, zit er niets anders op dan wachten. Wachten tot medewerkers van de gemeente weer naar hun werk mogen en wij ze weer kunnen vragen om de archieven in te duiken. Zo zie je maar weer, een nieuw virus uit China kan dus zelfs invloed hebben op je vergunningaanvraag….

Archieven digitaliseren

Afgelopen week las ik nieuwsberichten waarin virologen verwachten dat het nog maanden kan duren tot maatregelen opgeheven worden. Daarnaast wordt er zelfs gesproken over een tweede golf in december. Als het inderdaad nog maanden duurt dat Nederlanders bij voorkeur thuis moeten werken, moeten we daar creatief mee om gaan. Gelukkig is het grootste deel van ons werk al digitaal en kunnen we gewoon doorwerken. Misschien is dit ook een mooi moment voor gemeentes om de archieven te digitaliseren. Dan kunnen ze ons die beschikkingen via de e-mail doorsturen en hoeven we niet meer het land door te rijden naar gemeentehuizen.

Van de slaapkamer naar kantoor

Natuurlijk is het in deze onwerkelijke situatie een kwestie van ‘roeien met de riemen die je hebt’. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb om van huis uit te werken, maar toch kan ik niet wachten dat ik voor het maken van een AERIUS-berekening weer verhuis van een slaapkamer naar ons kantoor in Tilburg.

In de tussentijd, maar ook als alles weer normaal is, ben ik voor iedereen bereikbaar de vragen heeft over AERIUS-berekeningen.

Anne Ter Beek 06-82608536