Wat gaat 2020 het bedrijfsleven brengen aan wetten en regels?


Blog door: Ingrid Ort, partner / adviseur

Waar hoopt Ingrid Ort op als het gaat om de wetten en regels voor het bedrijfsleven in 2020?

Afscheid uitdagingen van 2019

Sinterklaas is het land weer uit en overal verschijnt de kerstversiering. Het einde van het jaar 2019 nadert met rasse schreden.
Gelukkig zien we steeds meer ledverlichting in onze bomen. Zo ook op ons nieuwe kantoor een boom, een kunstboom weliswaar, maar energiezuinige led lampjes. Vol ballen en slingers, nieuwe maar ook gebruikte, afkomstig uit de collectie van de medewerkers.
Overal gezelligheid en we hebben tevens weer ons jaarlijks kerstdiner om het jaar op een feestelijke manier af te sluiten. We kijken terug op 2019, voor ons een jaar waarin heel veel is gebeurd, maar dat kunt u lezen op de website in het artikel 2019; een jaar met grote uitdagingen.

2020 wetten en regels

We kijken ook vooruit, wat gaat 2020 ons brengen? Ik denk zomaar dat er veel nieuwe wetten en regels op ons af gaan komen. Regels voor uitstoot van stikstof, regels om grond op te slaan en af te voeren. Regels om huizen te kunnen bouwen en regels over belastingtoeslagen en subsidies. We gaan van het gas en de energietransitie gaat verder. Het bedrijfsleven moet nu echt in actie gaan komen en duurzaam gaan ondernemen.

Goede voornemen

Waar is het goede voornemen van de overheid gebleven om te streven naar minder regels. Het lijken er steeds meer te worden.
We hebben uiteraard de introductie van WAB en de voorbereiding voor de Omgevingswet gaat verder. Boze boeren en bouwers, stakende onderwijzers en zorgmedewerkers, en ondernemers die met alle benodigde vergunningen het even niet meer zien zitten. Participatiewet en participatie in de omgevingswet, we moeten, naar mijn mening, steeds meer op zoek naar samenwerking en luisteren naar elkaar.

Gemeenschappelijk belang

2020 wordt het jaar waarin we zoeken naar oplossingen die voor ons allemaal werken. Ik denk dat die gevonden worden door niet alleen naar je eigen problemen en oplossingen te kijken, maar ook naar die van anderen en van onze omgeving. Op zoek naar het gemeenschappelijk belang, kijken met andere ogen en werken aan een oplossing die voor iedereen werkt. Dit betekent dat er creativiteit nodig is, maar ook vrijheid om iets heel anders te proberen. Door samen te werken kan je heel veel voor elkaar krijgen.

Mooie voorbeelden

Gelukkig zien we al veel mooie voorbeelden zoals verbindingen tussen bedrijven waarbij de een de reststroom van de ander gebruikt, de zorgboerderij waar boeren zorgen voor dagopvang en bedrijven die daken beschikbaar stellen voor zonnepanelen.
Ik denk dat er nog veel meer mogelijk als we niet meer kijken naar één persoon, één bedrijf, of één sector. Ik hoop dat 2020 het jaar van het gemeenschappelijk belang wordt en we met elkaar straks al die regels niet weer kunnen afschaffen.

Heeft u nog vragen of wilt u een keer van gedachten wisselen over hoe u uw bedrijf proactief kan voldoen aan de wet- en regelgeving? Dan kunt u contact opnemen met mij, Ingrid Ort  telefoonnummer 0652238693. Op de website, op de pagina Milieu en Omgeving,  kunt u de actuele wet– en regelgeving vinden.