Dongen Pallets geeft hout een extra leven

Geschreven door Elise Kwakkebos op . Geplaatst in Ondernemers Uitgelicht

Dongen Pallets werd, net als vele andere bedrijven in Dongen, opgericht door en voor de Exota Limonadefabriek in Dongen, omdat de eigenaar de productie van alle bijproducten ook in eigen hand wilde houden. Ruim een halve eeuw later is Dongen Pallets gespecialiseerd in het produceren, inspecteren en repareren van houten pallets en verpakkingen. Het gebruik van hout gaat hand in hand met duurzaamheid: uiteraard ook omdat deze grondstof met de juiste zorg eeuwig hernieuwbaar is. Toch springt Dongen Pallets spaarzaam om met hout en zette de afgelopen jaren veel meer in op het hergebruik van de pallets. Wanneer de pallet dan uiteindelijk toch aan het einde van zijn levensduur komt, krijgt het hout een nieuwe bestemming.

Eeuwig hernieuwbare grondstof
Algemeen directeur Jurgen Kemps wordt helemaal enthousiast als het over hout gaat: “Hout is natuurlijk een prachtig materiaal om mee te werken. Het is voor eeuwig hernieuwbaar. Daar zorgen we met elkaar ook voor: voor elke boom die gekapt wordt voor gebruik, worden meerdere nieuwe bomen aangeplant. Natuurlijk zijn er dan altijd milieubewegingen die ergens een plekje op aarde vinden waar dat nog onvoldoende gebeurt. Dat is alleen maar mooi, want dan kunnen we ook daar zorgen voor nieuwe aanplant. Bossen vormen de longen van de aarde. Zij nemen CO2 op en produceren zuurstof. Pas als de bomen groot genoeg zijn, mogen ze gekapt worden, onder andere om er planken voor pallets van te zagen.”

Dongen Pallets weet de levensduur van het hout de laatste jaren aanzienlijk te verlengen. Kemps: “Steeds meer pallets worden hergebruikt. Wij nemen ze dan terug, inspecteren ze en repareren ze indien nodig. Inspection & repair is zelfs een van de drie pijlers van ons bedrijf geworden, naast production en packaging. Als reparatie uiteindelijk niet meer loont, krijgt het hout van de pallets een derde leven: het wordt vermalen en weer als grondstof gebruikt, bijvoorbeeld door er spaanplaat van te persen.”

Energie-positief
Ook afval, zoals de houtspanen die vrijkomen bij de productie, wordt niet verspild. Dongen Pallets heeft een houtkachel waar het afval wordt verbrand en omgezet in warmte voor eigen gebruik. “Deze houtkachel is nu 15 jaar oud en aan vervanging toe. Inmiddels gaf de Nederlandse overheid groen licht voor een SDE+-subsidie voor de bouw van een WKK-installatie. Daarmee krijgen we een gesloten energiecirkel: de houtspanen worden als biobrandstof in de biomassacentrale verbrand. Hiermee wordt een ketel gestookt die warmte produceert. De WKK-installatie zet deze vervolgens om in stroom. Na gebruik in ons bedrijf hebben we zelfs nog elektriciteit over om terug aan het net te leveren: energie-positief dus! Voor de WKK is echter ook koelwater nodig. Daarmee wordt weer thermische energie opgewekt: met de helft van het opgewarmde water worden onze droogkamers verwarmd. De andere helft gaat naar de buurman, die het ook voor zijn productieproces gebruikt. Als de warmte weer uit het water is, gaat het opnieuw als koelwater naar de WKK”, zegt Kemps.

“Inspection & repair is zelfs een van de drie pijlers van ons bedrijf geworden, naast production en packaging. Als reparatie uiteindelijk niet meer loont, krijgt het hout van de pallets een derde leven: het wordt vermalen en weer als grondstof gebruikt, bijvoorbeeld door er spaanplaat van te persen.”

 

De droogkamers die vanaf medio 2018 door de thermische energie van de WKK verwarmd worden, zijn bedoeld om de houtsappen uit de verse nieuwe planken te drogen. Daarmee wordt voorkomen dat er schimmel ontstaat, of de planken te veel gaan werken. Die droogkamers hebben ook nog een andere functie, vertelt de algemeen directeur: “Pallets die gemaakt worden voor export buiten de EU, krijgen een speciale behandeling en dito keurmerk. Met de Heat Treatment (HT) wordt het hout minimaal 30 minuten tot in de kern verwarmd tot 56°C of meer. Daarmee worden eventueel aanwezige schadelijke organismen gedood. Ook alle pallets die Nederland via bijvoorbeeld China binnenkomen, moeten zo’n hittebehandeling hebben gehad, om te voorkomen dat uitheemse insecten onze bossen kaalvreten omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben.”

Dongen Pallets @local
Overigens worden niet alle pallets in Dongen geproduceerd. Bij een aantal klanten maakt het bedrijf pallets op locatie: “Een van die klanten is Trespa in Weert. Trespa produceert enorme gevelplaten, die vervoerd worden op pallets die net zo groot moeten zijn. Wanneer wij deze in Dongen produceren, moeten we de pallets, van soms wel 2 x 4,5 meter, transporteren naar Weert. Dan vervoer je cru gezegd een paar planken, met heel, heel veel lucht er tussen, met onnodig hoge transportkosten tot gevolg. Daarom stelden wij Trespa voor de pallets ter plekke te produceren. We investeerden in een complete machinelijn, maar richtten ook een afdeling in voor de inzameling, inspectie en reparatie voor hergebruik van de pallets. Dat totale pakket levert voor de klant een enorme besparing op de transportkosten op, bovendien is het natuurlijk ook veel beter voor het milieu. Maar ook voor ons zijn dit gunstige afspraken, omdat we nu meerjarencontracten met dit soort klanten kunnen afsluiten.”

Bij Dongen Pallets is er meer dan gemiddeld aandacht voor duurzaamheid: “Dat heeft niet alleen te maken met de natuurlijke grondstof hout, maar ook met het feit dat wij een familiebedrijf zijn. Mijn vader startte 55 jaar geleden met Dongen Pallets, destijds nog voluit Emballage-industrie en houthandel Dongen, onder de vlag van de familie Van Tuyn van de limonadefabriek. Zo’n 25 jaar geleden kwam het bedrijf in handen van onze familie. In die tijd kwam ik zelf ook in het bedrijf. Ik begon letterlijk met het vegen van de vloer. Pas toen ik alle ins en outs van het werk kende, ben ik overgestapt naar kantoor. Sinds 10 jaar heb ik de volledige eindverantwoordelijkheid, terwijl mijn zwager, mede-directeur, verantwoordelijk is voor de productie en personeel. Ook mijn jongste broer werkt bij Dongen Pallets. Hij richt zich vooral op de techniek. Ik denk dat ik, doordat ik al zo jong betrokken was bij ons bedrijf maar nu zelf ook vader ben, toch nog weer op een andere manier naar de bedrijfsvoering kijk. Nog spaarzamer om ga met grondstoffen en energie.”

Vernieuwde productiehal
Bij de viering van het 55-jarig bestaan van Dongen Pallets werd de volledig gerenoveerde productiehal symbolisch geopend. “Wij begonnen ooit in het centrum van Dongen, in de nabijheid van de limonadefabriek. Op verzoek van de gemeente verhuisden wij begin jaren ’70 naar industrieterrein Tichelrijt, de locatie waar we nu nog steeds zitten. Het machinepark stamde uit diezelfde periode. De machines waren te oud, te traag, verbruikten te veel energie en werkten minder ergonomisch voor onze medewerkers. Afgelopen jaar hebben wij de hele productiehal grondig aangepakt, nieuwe machines geplaatst die helemaal voldoen aan de huidige stand der techniek. De klinkers in de hal zijn vervangen door een gladde betonvloer, wat fysiek veel minder belastend is voor de heftruckchauffeurs. Ook is LED-verlichting aangebracht wat een enorme energiebesparing oplevert. Kortom: het werken in deze vernieuwde hal is fijner, beter voor de mensen en beter voor het milieu”, zegt Kemps niet zonder trots.

Huisadviseur
Dongen Pallets is BMD-klant van het eerste uur, Sikko Oegema is al sinds 2000 bij het bedrijf betrokken als ‘huisadviseur’. “Doordat je altijd te maken hebt met één adviseur die alles regelt voor jouw bedrijf, kun je een band opbouwen, ben je geen nummer. Sikko is in staat zich zo in te leven in het bedrijf, alsof hij er zelf al jaren werkt. Hij zoekt altijd naar praktische oplossingen en gaat, bijvoorbeeld over vergunningen of toepassing van wet- en regelgeving, in discussie als dat in ons belang is. En als hij zelf de expertise niet heeft, schroomt hij ook niet om een andere specialist naar voren te schuiven. Dat waardeer ik enorm in BMD Advies en in Sikko”, besluit Kemps.

 

 

 

Trackback van jouw site.